Виктория Василенко с номинация за престижна награда на европейските музикални критици

BBC radio излъчи Mozart Double, албумът в който кавалерът на първата Национална награда за млад талант в съвременното изкуство и наука свири с преподавателя си Луи Лорти

Пианистката Виктория Василенко, която е първият носител на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука, организирана от НДФ „13 века България, е номинирана за  Preis der deutschen Schallplattenkritik.  Това е престижната награда на обединените музикални критици от Германия, Австрия, Швейцария, които подбират най-изключителните изпълнения.

 

Вики, заедно с преподавателя си от консерваторията „Кралица Елизабет“ в Брюксел , известния канадски пианист Луи Лорти, е сред претендентите в категорията Jury Konzerte.

 

https://www.schallplattenkritik.de/bestenlisten/longlist/longlist-1-2021

 

“Замисълът бе албумът Mozart Double да съдържа всички двойни концерти на австрийския гений, но поради ситуацията с коронавируса някои от записите не можаха да се осъществят“, поясни Виктория Василенко, която от четири години специализира в 100-годишното учебно заведение, чиито патрон е настоящата кралица на Белгия – Паула.

 

В  Mozart Double влизат Концерт за две пиана и оркестър в Ми-бемол мажор, Концерт за пиано и цигулка в Ре мажор (останал недовършен и поради това непознат за широката публика), както и Концертната ария за глас, пиано и оркестър К.505. Документалните им записи са осъществени през 2019 и 2020 г. със Симфоничния оркестър на Бийл (Швейцария) под диригентството на Каспар Зендер.

 

„Премиерата бе на 6 ноември в дигиталните платформи. Надяваме се, когато премине ситуацията с Ковид-19 да направим официално представяне в Брюксел“, добави г-жа Василенко.

 

Албумът неотдавна прозвуча по BBC radio – програмата, която прецизно подбира кои класически произведения да излъчи.

 

https://www.bbc.co.uk/programmes/m000rb2t?fbclid=IwAR1jcV7ymGkaLZCLAJXmwJ9HfeusuBKYLkTSqGLjhKzwHOV0LjgBDHQWtLk

 

НДФ „13 века България“ стиска палци на Виктория Василенко номинацията да прерасне в заслужена  награда!

 

Видеотийзър за диска

Категория
Неразказани истории