Внукът на Йордан Радичков – победител в  националния конкурс за къс разказ на НДФ „13 века България“

Призът „Рашко Сугарев“ бе връчен на поредица от церемонии, съобразени с Ковид-мерките

Текст: Магдалена Гигова

Йордан Д. Радичков е 25-ият носител на националната награда за къс разказ на името на Рашко Сугарев. Той получи отличието за произведението си „Кучешки живот“ от члена на журито Деян Енев и от  ръцете на Слава Иванова, изпълнителен директор на НДФ „13 века България“. За разлика от други години, когато церемонията се провеждаше в галерия „Средец“ и на нея присъстваха близки на младите писатели и приятели на литературата, този път домакин бе Фондът в неговата зала „Проф. Васил Геров“.

 

Пандемията, която пренастрои живота ни на нова честота, лиши тримата носители на приза от възможността да чуят на живо ръкопляскания за успеха си. Затова пък операторът Цветан Игнатовски засне „разделното им“ награждаване на видео, което можете да проследите по-долу.

 

В Световния ден на книгата, авторското право и четящите хора внукът на Йордан Радичков доказа максимата, че талантът се предава през поколение, но и че не бива да бъде сравняван с именития си дядо. Освен грамота и материалното изражение на наградата – 700 лева, той получи и издания на НДФ „13 века България“. Йордан Д. Радичков е  завършил българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има три издадени сборника с разкази: „Малка човешка мелодия“, „Игра на гъски“, „Двеста линейки на час“.

 

Журито в постоянен състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Деян Енев  и Теодора Димова избра Ралица Райкова и нейния разказ „Солта на земята“ за носител на втора награда. Младата дама изучава компютърни науки и комуникации в Нанси, Франция, а за крехките си 22 години вече е успяла да спечели голямата награда на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ за 2017 г. и трета награда на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ „Рашко Сугарев“ 2018 г. Чрез Деян Енев, председателят на журито Димитър Коруджиев ѝ изпрати специалните си поздравления.

 

Не по-малко вълнуващо бе връчването на третата награда. Елеонора Бойчева бе пристигнала от Лом да получи лично приза си, заедно със своя съпруг и двете им деца, едно от които – бебе. Журито е отличило разказа ѝ „Пейката“. Тя е психолог и първата ѝ книга „Стриптийз“ през 2016 година печели голямата награда в Националния литературен конкурс „Яна Язова“.

 

Националният конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ се провежда от 1997 година. В него могат да участват автори до 35 години, чиито разкази са публикувани в книга или в периодичния печат през изминалата календарна година.

 

От началото до този момент литературната надпревара е дала старт на повече от 75 именити днес творци като Алек Попов, Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Оля Стоянова, Силвия Томова, Андон Стайков, Александър Шпатов, Антон Терзиев, Владимир Полеганов, Яница Радева, Росен Карамфилов…

 

Награждаването на тримата лауреати на Националната награда „Рашко Сугарев“, изказванията на Слава Иванова и Деян Енев, вижте в краткия филм на Цветан Игнатовски.

Категория
Неразказани истории