Възстановяване на български войнишки паметници

През 2019 г. НДФ „13 века България“ подновява дарителската си кампания за възстановяване на български войнишки паметници. Фондът приема за своя патриотична задача да съдейства в осъществяването на държавната политика в тази сфера и ще работи съвместно с Министерство на отбраната – Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“.
В България има над 2 500 войнишки паметници. Повечето от тях са построени през 20-те и 30-те години на миналия век и се нуждаят от обновяване.
През годините Фондът е подпомагал опазването и възстановяването на военни паметници, като е организирал тематични сесии.
През 2007 г. Фондът подкрепи проект на Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство за възстановяване на Паметника на българските летци-изтребители, загинали при отбраната на София при бомбардировките през 1943 ‒ 1944 година.
През 2004 г. Фондът обяви сесия „Войнишки паметници“, в която кандидатстваха над 30 проекта, от които журито избра да бъдат подкрепени осем. Сред тях са: паметникът на загиналите във войните в Ямбол, параклисът костница „Св. Архангел Михаил“ във военно гробище-музей, Добрич, „Алеята на славата“ и мемориала „Военна гробница – 1916 г.“ в Тутракан, войнишкият паметник на 28-ми стремски и 21-ви средногорски полк в Карлово, паметникът на загиналите опълченци от 9-а и 10-а дружини на българското опълчение в Руско-турската война (1877 ‒ 1878) в Казанлък.

Категория
Актуални кампании