Дарение за Софийската филхармония – архив на Емил Чакъров

Националният дарителски фонд „13 века България“ на 15 март 2023 дари архив от документи, принадлежали на световно известния български музикант – цигулар и диригент Емил Чакъров (1948 – 1991), сред които и партитури на „Аида“ от Джузепе Верди, „Дама Пика“ от Пьотр Илич Чайковски, „Глория“ от Франсис Пуленк.

 

Сред дарението са списания „La Danse en Revolotion“ и „Концерто“ 1989, вестник „Харолд Трибюн“ 1989, лични записки, програми, бележки на Емил Чакъров.

 

Изпълнителният директор на Фонда г-жа Бисера Йосифова връчи дарението на и. д. директор на Софийска филхармония – г-н Николай Вязигин, който благодари и увери представителите на Фонда, че то ще бъде от полза за филхармонията.

 

 

Емил Чакъров е роден в Бургас. Завършва Музикалната гимназия, като цигулар в класа на Петър Арнаудов. В периода 1967 – 1971 е студент в Софийската консерватория.

 

Спечеленото от Емил Чакъров лауреатско звание на диригентския конкурс „Караян“ през 1971 в Западен Берлин, е повод един от най-изявените австрийски диригенти през втората половина на XX век Херберт фон Караян да сподели: „Считам младия музикант за особено надарен диригент“. Това е и началото на интензивна и успешна международна кариера на музиканта. Той е първият български диригент, който работи със световно известни оркестри в Европа, Америка и Азия.

 

Репертоарът на Емил Чакъров обхваща оперни, симфонични и ораториални творби от всички музикални епохи. Той реализира успешни концерти и оперни постановки в Ленинград (сега Санкт Петербург), Москва, Прага, Мексико, Лос Анжелос, Ню Йорк, Питсбърг, Монреал, Вашингтон, Токио, Рим, Лондон, Мюнхен, Осака, Милано, Кьолн, Париж, Неапол, Стокхолм, Женева, Франкфурт, Копенхаген, Люксембург и други.

Категория
Актуално, Дарено от нас, Неразказани истории, Събития