Резултати от сесията „Език свещен на моите деди…“ – да подкрепим изучаването на българския език в неделните училища зад граница“ 2024

Двадесет и осем проекта постъпиха по обявената през 2024 от НДФ „13 века България“ сесия „Език свещен на моите деди…“ – да подкрепим изучаването на българския език в неделните училища зад граница“.

 

Експертна комисия с в състав Снежана Йовева-Димитрова, Директор на ДКИ към Министъра на външните работи, (Председател) и членове: Копринка Червенкова, член на УС на НДФ „13 века България“, и д. н. Силва Налбантян-Хачерян, Директор на Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерство на културата, Райна Манджукова – Изпълнителен директор  на Изпълнителната агенция за българите в чужбина към Министъра на външните работи, и г-н Асен Петров, Държавен експерт „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН, разгледа проектите и въз основа на критериите за оценка, заложени в Правилата за условията и реда на провеждане на сесии, организирани от НДФ„13 века България“, предложи за одобрение 7 проекта.

 

Управителният съвет на НДФ „13 века България“, на своето 19-то заседание от 24.06.2024, одобри проектите, които Фондът да подкрепи финансово:

  1. „Българска ретро книгомания в Кралството“ на Българско школо „Васил Левски“, Лондон, Великобритания.
  2. „Зелено училище – Възприемане на природата като класна стая за изучаване на българския език“ на Българско училище „Ян Бибиян“, Мюнстер, Германия.
  3. „Български народни приказки и песни – пазители на хилядолетната история на нашия свещен език“ на Сдружение „Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Дортмунд, Германия.
  4. „ПЕТ ПИЕСИ за работа в клас и извън класна дейност“… помагало за обучение по български език на деца на ниво А1 до B1 от общата европейска езикова рамка – възраст от 7 до 14 години“ на Асоциация „Български език – език европейски“, Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“, Париж, Франция.
  5. „Училищен вестник“ на „Езиков и културен център ТУК БЪЛГАРИЯ“, Милано, Италия.
  6. „Новогодишен брой на вестник „Вазовчета“ на Сдружение (Асоциация) „Христо Ботев“, Париж, Франция.
  7. „Мелодии на българското слово“ на Сдружение „Българско училище „Христо Ботев“, Аугсбург, Германия.

 

Всички подкрепени от НДФ „13 века България“ проекти ще бъдат реализирани в рамките на 2024 година.

Категория
Актуално