НДФ „13 века България“ връчи наградата за българоезична медия в чужбина 2024

На 21 юни 2024, в рамките на Деветнадесетата световна среща на българските медии, се връчи наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Форумът, организиран от БТА, тази година се проведе от 18 юни до 21 юни – присъствено в градовете Одеса, Болград и Измаил, Украйна, и в електронна среда за участниците, които се включиха онлайн.

 

Темата на срещата „Медии и общност“ е с акцент върху информационната осведоменост за България на българските малцинства зад граница, както и за тях в България. В района на Одеса се намира най-голямата българска историческа общност извън страната. Там живеят над 150 хиляди българи. Тя е трета по численост в Украйна според официалното преброяване през 2001.

 

Призът се присъжда всяка година от жури в състав: председател – г-н Кирил Вълчев, Генерален директор на БТА, и членове – г-жа Бисера Йосифова, Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“, и доц. Георги Лозанов, Директор на Дирекция „ЛИК“ в БТА.

 

Тази година призът бе присъден на г-жа Светлана Драгнева, кореспондент на Българската телеграфна агенция в Одеса, която участва активно в културно-просветната дейност на българската общност в Украйна.


Наградата на НДФ „13 века България“ е учредена през 2013 в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на националната култура.

 

Фотографиите са предоставени от Архива на БТА.

Категория
Актуално, Събития