НДФ „13 века България“ връчи наградите на името на художника Анастас Стайков

На 21 юни 2024 в Пловдив представители на Националния дарителски фонд „13 века България“ наградиха отличниците от 43-ия випуск на НХГ „Цанко Лавренов“  с наградата „Анастас Стайков“. Наградата на името на родения в Смолян художник се връчва от 1988 в края на всяка учебна година.

 

Тази година Педагогическият съвет на гимназията утвърди носителите на наградата „Анастас Стайков“ – това са талантливи дипломанти от специалностите Рекламна графика, Графика, Стенопис, Живопис, Пространствен дизайн и Иконопис.

 

Д-р Мария Стайкова, дарител на Фонда и световноизвестен  специалист в областта на автоимунните заболявания, която дълги години работи в Института за медицински изследвания „Джон Къртън“ на Австралийския национален университет, Канбера, е спомоществовател на дарителската партида във Фонда.

 

Тържественото връчване на дипломите започна с имената на отличниците в отделните специалности, които по волята на дарителя получават и наградите на името на художника Анастас Стайков. От името на НДФ „13 века България“ г-жа Адриана Мешкова им връчи отличията, тяхното финансово изражение и книги от поредицата на Фонда „Съвременно българско изкуство. Имена“ – монографии на Галин Малакчиев, Иван Газдов и Иван Димов.

 

Тазгодишните носители на наградата „Анастас Стайков“ са:

Живопис – Даниела Костадинова,

Графика – Ирина Павлова,

Стенопис – Доника Чочева,

Рекламна графика – Мила Бобоцова,

Пространствен дизайн – Таня Казакова,

Пространствен дизайн – Ралица Друмчийска,

Иконопис – Диана Матова.

Категория
Актуално, Събития