НДФ „13 века България“ откри изложба с творби на Найден Петков под патронажа на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова в галерия Средец

 

Министърът на културата валидира марката за 40-ата годишнина на Фонда

Доц. д-р Михаил Малеев получи почетен знак „13 века България“ при откриването на изложбата

С тройно тържество Националният дарителски фонд „13 века България“ завърши годината, през която отбеляза 40 г. от създаването си. Под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова Фондът представя в галерия „Средец“ изложба от творби на големия художник Найден Петков, подбрани и дарени лично от него. Изпълнителният директор Слава Иванова откри експозицията. Министърът на културата Атанас Атанасов връчи на доц. д-р Михаил Малеев почетния знак на НДФ като създател и дългогодишен директор на музея „Земята и хората“ и щедър спомоществовател с открити от него образци, полускъпоценни камъни и минерали.

 

Главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, заедно с новоназначения министър, със Слава Иванова и със създателя на филателното изделие Светлин Балездров, валидира официално марката, посветена на 40-ата годишнина на НДФ „13 века България“.

 

Тази каскада от събития се случи в галерия „Средец“ на Министерството на културата пред  платната от най-плодоносния период на художника Найден Петков.

 

Изпълнителният директор на Фонда във вдъхновеното си слово цитира най-големия дарител на България Евлоги Георгиев „Само надеждата ми, че ще мога да участвам в преуспяването на човечеството ме прави да умра спокойно“. Тази мисъл се е превърнала и в мото на НДФ. Слава Иванова отбеляза, че за четирите десетилетия съществуване през „13 века България“ са преминали повече от 80 хиляди дарения.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова не успя да присъства на събитието, но изпрати поздравителен адрес, прочетен от Милена Димитрова. В него тя каза: „Фондът има заслужен принос за укрепването на културното ни наследство и извън пределите на България. Това е поне третата обща насока в работата ни, надявам се и през следващите години да обединим усилията си да приобщаваме българите по света с държавническа мъдрост“.

 

Честването на Фонда бе една от първите прояви на Атанас Атанасов като министър на културата.  Той обаче  показа съпричастно разбиране за дейността на НДФ, тъй като дарителството е негова отколешна страст. Министърът прояви искрен интерес към разнообразните инициативи на „13 века България“ и в словото си изрази надеждата, че и българите от чужбина все по-активно ще се включват в тях.

 

Атанас Атанасов връчи почетния знак на Фонда на неговия дългогодишен приятел и дарител доц. д-р Михаил Малеев, който изненада присъстващите с реч, искряща от положителна енергия, в края на която цитира стихотворение от поета Янко Димов:

 

Но нали в света
все има нещо повече от хляба,
от користта, от тъмния инстинкт
за оцеляване…
Не се предавай!
С усмивка над мизерствата изгрявай,
дори да я приемат като тик.

 

Валидирането на марката, посветена на 40-ата годишнина на НДФ „13 века България“ бе кулминацията на вечерта. Главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки подчерта, че филателното изделие е в тираж 10 хиляди и похвали работата на художника Светлин Балездров за изключителното му графично постижение.

 

След това на чаша вино министърът се запозна с разнообразната работа на Фонда, дарителската платформа Causa.bg, издаването на романа „Добри“, който вече е достигнал безплатно до стотици деца извън пределите на България, изложбата на Атанас Качамаков „Хлябът“ в Дом Витгенщайн, организирането на арт фестивала Река на толерантността. Той научи и че НДФ „13 века България“ е единствената българска организация със статут на официални отношения с ЮНЕСКО, под чиито патронаж се провежда младежкия арт-фестивал.

Категория
Неразказани истории, Събития