НДФ „13 века България“ подкрепи книгата „Попово – градът и околията му“

Четивото, което се преиздава 100-години след написването му, ще бъде представено на 16 септември

Текст: Магдалена Гигова

 

„Попово – градът и околията му“ ще бъде представена на 16 септември в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.  Книгата е издадена, благодарение на Националния дарителски фонд „13 века България“, който чрез една от тематичните си сесии подкрепя различни музеи и галерии да реализират свои издателски проекти в областта на изследването и популяризирането на българското културно наследство.

Спечелването на такъв проект от Фонда позволи на Историческия музей в Попово да преиздаде уникалното местно издание, което е на близо сто години. „Книгата с автори учителите Николай Кънев и Алекси Попов, е писана в периода 1928 – 1929 година“, разказва пред БТА директорът на културната институция Владимир Иванов.

 

Благодарение на НДФ „13 века България“  единственият екземпляр, чиято оригинална корица е унищожена през годините, получава шанс за нов живот и досег с любознателните читатели век след създаването си.

Пред БТА г-н Иванов коментира „Това е уникално издание, защото представя подробно Поповската околия – не само града, а и селата. Рядко се среща подобен труд, тъй като съдържа ценна информация и за икономическия, и за стопанския живот в онези времена“.

 

В началото на годината музеят печели проекта пред НДФ „13 века България“ за подкрепа на отпечатване на книгата с важно културно значение. Целта е да не се загуби за поколенията и да се поддържа паметта жива. И тя е постигната и задмината, защото търсенето на четивото е голямо. То претърпява четири тиража. Част от последния се пази специално за представянето на книгата в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 16 септември от 17:30 часа.

 

Сред гостите ще присъстват авторката на корицата, художничката Капка Кънева, правнучка на един от авторите, както и нейният баща д-р Николай Кънев, съхранил книгата.

 

За „Попово. Градът и околията му“ на събитието ще говори родената в същото селище д-р Ивета Рашкова.

Категория
Външни проекти, Събития