НДФ „13 века България“ подкрепи проекта „Археосвят – по пътя на великите“

На 25 април 2024 в зала „Проф. Васил Геров“ се състоя прожекцията на документалния филм „Резос“ по проекта „Археосвят – по пътя на великите“. Филмът проследява хронологично построяването на древен тракийски кораб и неговите плавания. Поредицата, която е дело на режисьора Атанас Димитров, включва още два филма под наслов „Палестин“ и „Археологически дневник – Златния“.

 

„Археосвят – по пътя на великите“ е първият български професионален проект на експерименталната морска и полева археология. Тази научна дисциплина е надеждният съвременен метод за възпроизвеждане и популяризиране на миналото. Реализира се от екипа на ФК „Провентус“ ЕООД с идеята да съживят в автентичен вид исторически сегменти от културата – митология, епос, драма-театър, музика, танц, военно дело, бит и занаяти, част от опита и традициите на морското и речното корабоплаване по нашите земи.

 

В него се проучват писмени и визуални източници и артефакти в огромен времеви отрязък – от средата на четвъртото хилядолетие пр. Хр. до ХII век от н.е., както и приноса на българите, оставили трайни следи в световната археология и история от ХVIII, ХIХ и ХХ век.

Категория
Актуално, Външни проекти, Зала Проф. Васил Геров, Събития