НДФ „13 века България“ стартира Националния младежки конкурс „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ 2023

Националният дарителски фонд „13 века България“ съвместно с УНИЦЕФ България за трети път организира Националния младежки конкурс „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“. Темата на конкурса, който стартира на 20 септември, е „Моят опит с климатичните промени и замърсяването на околната среда“.

В  него  могат да участват ученици на възраст от 14 до 19 години от осем училища по визуални изкуства от цялата страна към Министерство на културата. До 15 ноември 2023 участниците ще имат възможност в свои произведения да покажат таланта си и да изразят възгледите си по темата. Всяко учебно заведение избра по 5 автора, които НДФ „13 века България“ да награди.

С отличените творби Фондът ще организира обща изложба през месец декември 2023. По време на откриването ѝ ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса.

 

Условия за участие

Осем национални гимназии и училища с профил обучение в областта на визуалните изкуства към Министерство на културата. Учениците от 8 до 12 клас в съответното училище, могат да участват със свои оригинални  творби по зададената тема.

Изисквания към творбите:

  • техника по избор (рисунки, графични и живописни техники),
  • ориентировъчен формат – 50×70 см или 70×50 cm,
  • информация на гърба – град, училище, автор, творба, техника, размер,
  • творбите трябва да бъдат рамкирани.

Организация и етапи:

Всяка учебно заведение ще оповести и организира конкурса на местно ниво  през учебната 2023/2024 г., като само определи журито на конкурса, което номинира и избира наградените творби. Препоръчително е участието на поне един ученик в журито.

При съгласие за участие в конкурса журито от съответното учебно заведение ще излъчи наградените творби. Наградите имат следното финансово изражение: Първа награда – 300 лв.; Втора награда – 250 лв.; Трета награда – 200 лв. Журито може да присъди и две поощрителни награди без финансово изражение.

Авторите на всички отличени (наградени и номинирани) творби ще получат сертификати за участие и книги от поредицата „Българско изкуство. Имена.“, издание на Национален дарителски фонд „13 века България“.

Всички наградени творби ще бъдат показани в изложба, организирана от Фонда. По време на откриване на експозицията ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса.

Времеви рамки 2023:

  • 1 октомври – обявяване на конкурса сред учениците
  • 1 октомври – 15 ноември – период на създаване на творбите. Могат да се представят и по-рано създадени творби
  • 15 ноември – краен срок на конкурса
  • 15 – 22 ноември – изпращане на протоколи от училищата с имената на наградените ученици и на творбите им до НДФ „13 века България“, 1421 София пл. Васил Геров № 1, за „Национален младежки конкурс „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ – Моят опит с климатичните промени и замърсяването на околната среда. Изпращането на творбите е за сметка на училищата. Изпращат се само наградените творби.
  • декември – награждаване на победителите и организиране на изложба в зала Васил Геров , ЦУ на Фонда
Категория
Актуално