Номинираните за Роман на годината подраниха от мерак

НДФ „13 века България“  за десети юбилеен  път ще връчи най-престижната награда за литература

Текст: Магдаена Гигова

Четирима от шестимата номинирани за приза Роман на годината пристигнаха по-рано за заснемането на техните видео представяния в зала „Проф. Васил Геров“ на НДФ „13 века България“.  Те ще бъдат излъчени броени минути преди авторитетното жури да обяви авторът и произведението победител за 2021 година. Тържественото събитие ще бъде отбелязано на 11 май в литературен клуб „Перото“ пред ограничен кръг от гости и представители на медиите.

 

Противоепидемичните мерки наложиха и строг график, при който писателите да не се засичат пред камерата на оператора Цветан Игнатовски. Те бяха инструктирани да споделят най-същественото за романа си в рамките на две минути, в които да събудят читателския интерес.

Георги Господинов, номиниран за романа си „Времеубежище“, бе толкова подранил, че изчака в китното дворче на НДФ „13 века България“, докато операторът разполагаше техниката си пред картините на художника Найден Петков. Писателят вече има опит в конкурса Роман на годината – книгата му „Физика на тъгата“  е печелила конкурса през 2013 година.

 

Следващият подранил автор също си бе намислил предварително какво точно да каже и дори  беше нахвърлил няколко изречения. „Доайенът“ на номинираните Стефан Коспартов представи романа си алегория – „Гълъбария“.

 

Журито е номинирало Яница за „Поздрави от Хадес“, а Васил за „Сянка“.  Двамата решиха да изчакат останалите автори, за да разменят по няколко професионални думи и новини, но се оказа, че носителят на „Аскеер“ за пиесата „Завръщане във Витенберг“ Георги Тенев е предпочел да заснеме обръщението си у дома и да го изпрати във НДФ „13 века България“. Той кандидатства за наградата с романа си „Резиденцията“.

 

По същия начин подходи и Керана Ангелова. Авторката на „Мястото Янтара“ изпрати представянето си по мейл.

 

Двете дами могат да се похвалят с предишни успехи в същата национална надпревара на НДФ „13 века България“ – били са номинирани за други свои произведения.

 

Повечето автори се застраховаха, че разчитат на уменията в монтажа на автора на видеата, но всички се бяха подготвили толкова добре, че изказванията им се получиха „като излети“.

 

Кой от тях ще спечели признанието на журито ще стане ясно на 11 май.

 

Снимки Цветан Игнатовски

Категория
Неразказани истории