Продуцент на „Сървайвър“ завоюва първата награда в конкурса „Рашко Сугарев“

Надпреварата за къс разказ от автори до 35 години се организира за 25-и път от Националния дарителски фонд „13 века България“

Постоянното жури на конкурса за къс разказ от автори до 35 години на името на Рашко Сугарев излъчи „Шарана“ на Христо Раянов за победител в 25-ото юбилейно издание, организирано от Националния дарителски фонд „13 века България“. Той бе дошъл на награждаването със съпругата си и 8-месечната им дъщеричка Божидара, която с ококорени очички изгледа церемонията по награждаването на татко си. Членовете на журито Теодора Димова и Деян Енев изтъкнаха, че конкурсът е един начин да се насърчат младите хора да творят и създават качествена литература. Деян Енев добави, че тъкмо автор, отдаден на художественото слово, който руши всички стандарти като Рашко Сугарев, трябва да е патрон на конкурса. Той подчерта, че през годините в него са били отличени над 75 млади писатели, някои от които  вече имат място в българската литература: Алек Попов, Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Стоил Рошкев, Борис Минков, Оля Стоянова, Димитър Ганев, Йорданка Белева, Силвия Томова, Васил Георгиев, Андон Стайков, Александър Шпатов, Антон Терзиев, Владимир Полеганов.

 

Теодора Димова изрази надеждата при следващото издание на конкурса участниците да са пак толкова качествени, но повече на брой.

 

В зала „Проф. Васил Геров“ лауреатът на първата награда в конкурса получи грамотата си както и книги, издадени от НДФ „13 века България“. Книги бяха дарени на носителите на награди в конкурса. Христо Раянов благодари на журито и на Фонда за наградата, чието материално изражение е 700 лв.  Победителят е доктор на науките в специалността „Литература, кино, сценарий“. Мечтата му е да преподава сценарно писане, защото в това е най-добър и иска да сподели уменията и знанията си. Създавал е съдържание за сериалите „Столичани в повече“ и „Откраднат живот“. Бил е продуцент на игрите в „Сървайвър“, работи за „Вечерното шоу на Николаос Цитиридис“,  „Гласът на България“, „България търси талант“. Христо се шегува, че само в кулинарните предавания не са го канили за автор, но там рискуват да им изяде храната.  Раянов е издал и две книги – „Трудният начин“ и „Ами ако: България на три морета“.

 

Носителката на втората награда Теа Монева живее в Германия и затова изпрати своя представителка – Радостина Ганова, която получи грамотата.   500-те си лева тя ще получи както останалите отличени – по банков път.  Теа пише красива поезия и проза на български и немски и успява да съчетава литературата с работата по специалността – фармация. Разказът, с който очарова журито се казва „Събирач на очи“.

 

Ивелина Добрева е завършила „Реклама“, работи в агенция за подбор на персонал, има две деца, но успява да намери време да пише за удоволствие. Нейна приятелка, която харесва произведенията ѝ, я накарала да изпрати разказа си за конкурса. Очевидно и журито е на същото мнение, защото ѝ присъди третата награда и  400 лева.

 

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова поздрави отличените в конкурса млади автори и им разказа историите на книгите, които получават като подарък.

 

По традиция призът се връчва на 23 април – Световния ден на книгата, авторското право и четящите хора. Тази година великденските празници отложиха церемонията с няколко дни. Тя се състоя сред естествения декор от творби, участвали в националния младежки конкурс за дигитални рисунки под надслов „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще – Да изградим наново света на децата“.

 

Той бе иницииран по повод 75-ата годишнина на УНИЦЕФ и 40-ата от създаването на Националния дарителски фонд „13 века България“ – двете организации, които работят за каузи в подкрепа на децата, семействата, развитието на възможности за всеки.

Категория
Неразказани истории