Авторът на уникални български шрифтове Светлин Балездров създаде марката на НДФ „13 века България“

Гостите на изложбата на Найден Петков „валидираха“ пликовете си и с подписа на министъра на културата

Надарените с повече въображение гости на финалното тържество за честването на 40-ата годишнина на Национален дарителски фонд „13 века България“ придадоха допълнителна стойност на марката, издадена специално за празника. Филателното изделие бе валидирано с общите усилия на министъра на културата Атанас Атанасов, главния изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, изпълнителния директор на Фонда Слава Иванова и автора на марката д-р Светлин Балездров, които дружно държаха специалния печат. След това бяха наобиколени от желаещи да получат автографите им върху пощенските пликове.

 

Така марката получи допълнителна номизматична стойност. Тя е издадена в тираж 10 000 с номинал 65 стотинки, но при 15 хиляди официално регистрирани филателисти в България едва ли ще стигне до пощенските станции.

 

В изказването си преди кулминацията на вечерта в галерия „Средец“ на Министерството на културата главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки даде висока оценка на работата на главния асистент в Националната художествена академия д-р  Светлин Балездров за изключителното му графично постижение. Той е претворил лъва на майстора Стефан Кънчев с нов прочит.  Светлин е създател и на редица нови шрифтове, които като естетическо постижение се различават от „конфекцията“ на софтуерните пакети.  Д-р Балездров е автор и на книгата „Голо лого“.

 

Преди валидирането на филателното изделие, събитието под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова,  бе наситено с емоционални моменти. Атанас Атанасов и Слава Иванова и откриха изложбата с платна на Найден Петков от най-вдъхновения период на творчеството му, дарени на НДФ „13 века България“ лично от автора. Те връчиха и почетния знак на Фонда на доц. д-р Михаил Малеев, един от създателите и дългогодишен директор на Националния музей „Земята и хората“. Освен това той е и щедър дарител на сбирка от минерали и полускъпоценни камъни.

 

Милена Димитрова, главен експерт в Администрацията на президента, прочете вдъхновен поздравителен адрес от името на вицепрезидента.

 

Видеорепортаж от цялото събитие, заснет от Цветан Игнатовски можете да видите тук

https://youtu.be/6B0sRHjy_7w

 

 

 

Категория
Неразказани истории