Ана Костова: Младият артист трябва да бъде активен

Художничката Ана Костова е сред четиримата номинирани за Националната награда за млади таланти в съвременното изкуство и наука.  Тя е магистър в специалността Живопис от Националната художествена академия в София, в ателието на проф. д-р Здравка Василева. В момента прави втора магистратура в Университета за изящни изкуства „Мутезиус“, град Кил, Германия, в класа на проф. Антже Майевски.

 

Ето какво споделя Ана за себе си:

 

Кога се влюбихте в рисуването и имаше ли външен подтик за тази любов? Имам предвид семейна среда, мотивиран преподавател или просто картина.

Като се замисля за миналото, още в ранна детска възраст знаех, че ще се занимавам с изкуство. Не ми беше ясно как точно, но знаех, че в това съм най-добра и ми доставя удоволствие, когато го правех. Никога не ми е минавало през ум да се занимавам с нещо друго. Важно е да спомена, че в моето семейство няма хора свързани с изкуство. Въпреки това винаги ще бъда благодарна за подкрепата на моето семейство и най-вече на моята баба, която първа видя, че мога да рисувам и ме „поведе“, ако мога така да се изразя, към този път.

 

Казвате, че ярките цветове създават поле на напрежение, което поддържа и структурира формата. Това ли е вашият начин да противостоите на сивотата в заобикалящата ни среда?

Цветът е много важен за моята работа като художник. Той подкрепя и изгражда композицията. Факт е, че използвам интензивни и контрастни цветове, които са провокирани до някаква степен от околната среда. Смятам, че заобикалящата среда е сива, доколкото я възприемаме като такава. Дори сивото ни ежедневие е пълно с цветове, зависи как гледаме на нещата.

 

Вие сте много активни с участия в пленери и фестивали, това ли е начинът един млад художник не само да се развива, ами и да направи впечатление?

Важно е младите артисти да намират начин да показват своето изкуство, защото то трябва да бъде видяно. Начините са много и всеки художник сам трябва да избере начина, по който да го прави. Важно е да можем да преценяваме къде би било подходящо представянето на нашето изкуство.

 

Насърчават ли преподавателите Ви в Германия Вашите творчески търсения?

Мога да кажа, че аз винаги съм имала добри преподаватели, за мое щастие. За развитието на един артист още в началните години от образованието е важно да попадне на подходящ преподавател, с когото да работи и да се развива. И сега в Германия отново се случи това, за което съм изключително щастлива. Разговорите за моите проекти с моя професор са напълно свободни и тя по някакъв начин винаги знае какво да каже, за да развие идеите ми и ме провокира да се замислям върху това, което правя.

 

Какво Ви мотивира да кандидатствате за Националната награда за млади таланти в областта на съвременното изкуство и наука?

Както вече споменах, е важно един млад артист да бъде активен и да намира начини да показва своето изкуството. Въпреки, че в момента не живея в България, продължавам да се интересувам от художествения живот у нас и бих искала да съм част от него. Националната награда за млади таланти в областта на съвременното изкуство и наука би ми дала тази възможност и би ми помогнала да покажа творчеството си.

 

Може да дарите за Ана Костова ТУК

Категория
Неразказани истории