Благодарение на НДФ „13 века България“ детска градина „Слънчице“ в с. Кайраклия, Република Молдова, осъществи свой проект

Детската градина „Слънчице“ в с. Кайраклия, район Тараклия в Република Молдова, реализира проекта си „Български детски фолклор и традиции сред младото поколение зад граница“, благодарение на финансовата подкрепа от Фонда по обявената сесия – „Младите българи зад граница с поглед към българския фолклор“.

 

Проектът показа на децата зад граница празниците, обичаите, танците и музиката от българския фолклор, които са в основата на нашия дух, традиции и култура.

 

„Работейки по този проект, ние още веднъж се убедихме, че фолклорът е неизчерпаема съкровищница за добродетели, мъдрост, знание. Затова нашата детска градина ще продължи да запознава децата с българския фолклор, традиции и обичаи, за да може нашите възпитаници да растат като хора с богат кръгозор и високи нравствени и духовни ценности.“ – споделя в писмо до Фонда директорката на детското заведение Снежана Бондаренко.

 

Проектът е реализиран в няколко направления. Закупуване на български народни инструменти и музикално образование на децата, запознаване с българските народни обичаи за празниците – Баба Марта, Цветница, Великден, Коледа. Подсигуряване на материали, с които малките участници да могат да творят и работят декорации за различните празници. Под формата на театрални представления, децата се запознават с българската народна музика, националната българска носия, традициите от миналото и характерни елементи от бита на нашите предци.

Категория
Неразказани истории