„Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността” – изложба в Галерия „Гъбенски”

Документалната изложба „Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността”, организирана от Национален дарителски фонд „13 века България“ и Американска фондация за България, беше открита на 10 юли 2015 в Галерия „Гъбенски”, Трявна.
Експозицията представя различните форми на благотворителността в края на ХIХ до средата на ХХ век. Във фотографии и документи оживяват ликовете на плеядата родолюбиви българи, предоставили имоти и средства, за да направят „благодеяние” в полза на хората или страната си. В резултат на тяхната щедрост се изграждат училища, читалища, библиотеки и паметници, откриват се болници, приюти за сираци и самотни възрастни хора, отпускат се стипендии за образование, дават се пари за наука и култура, за сънародници, останали извън пределите на отечеството. Всички тези страни на дарителската традиция са показани тематично в отделни табла.
Автори на изложбата са доц. Росица Стоянова от Института за исторически изследвания при БАН и Цветана Величкова от Научния архив на БАН. Инициативата за нейното създаване и финансово обезпечаване принадлежи на Американска фондация за България и на Български дарителски форум. Художественото оформление е дело на Константин Коцев.
Идеята е чрез настоящата експозиция да се възроди паметта за тази „златна страница” от родната история.

Категория
Галерия Гъбенски, Събития