Виви Василева свири на Залцбургския фестивал, записа клип с брат си – Васко Василев

Всеки понеделник на сайта на НДФ“13 века България“  представяме по един от шестимата номинирани за Националната награда за млад талант в изкуството и науката

Може би в момента, в който четете този материал Виви (Вивиане) Василева свири на най-значимия музикален фестивал в Европа – Залцбургския. На 28 август нейното изпълнение ще бъде излъчвано онлайн и всеки ще може да го проследи на живо. Виртуозната перкусионистка през предстоящия музикален сезон ще бъде представена и във Винер Концертхаус във Виена – зала, построена през 1913 година, в която наред с класиката са отворени за музикални експерименти.

 

За ноември пък младата изпълнителка е планирала концерт на инструменти от отпадъци, чиято цел е да насочи вниманието към проблема със замърсяването на природата.

 

26-годишната дама е последната (според подаването на документите) сред шестимата номинирани за Националната награда за млад талант в изкуството и науката, организирана от НДФ „13 века България“.  Виви Василева е магистър по „Перкусии“ (2019 -2021) от университета „Моцартеум“ в Залцбург, Австрия. Бакалавърската си степен получава при проф. Петер Садло в Колежа за музика и театър в Мюнхен, Германия. Магистър е по „Камерна музика“ от  Колеж за музика и театър в Мюнхен. Получила е Първа награда в Националния конкурс за млади музиканти в Германия, 2007, две Специални награди за най-млад изпълнител в музикалното състезание ARD, Първа награда в конкурса „Kulturpreis den Kulturkreis Gasteig München“, 2016, Награда за промоция на изкуството в Бавария, 2017. Също така е обявена за   Музикант на годината на Бавария през 2017 г.

 

По време на карантината за коронавирус Вивиане записа „No Time To Die 2020“ с брат си, цигуларя Васко Василев. Идеята за видеото е нейна, както и аранжиментът.

 

Заедно с приятеля си и сценичен партньор, бразилския китарист Лукас Кампара Джинис, перкусионистката бе гост на фестивала „Дни на класиката. Балчик 2020“. И това далеч не  единствената й връзка с България. В края на февруари тя изнесе майсторски клас в Музикалното училище в София и подари маримба на  ударната секция. „Навсякъде в Европа, където имам концерти, присъства българската тема в моите композиции“, казва Вивиане.

 

Това изказване бе повод за първия въпрос в интервюто на сайта на НДФ „13 века България“ към музикантката:

 

Очевидно имате българо-германско възпитание, но в концертите Ви винаги звучи и български елемент. С какво Ви привлича?

– Репертоара, който свиря е най-вече от съвременни композитори. Те използват много неравноделни тактове, които за повечето музиканти са нещо много екзотично. Но насякъде по света се знаe, че у нас в България имаме тези неравноделни тактове в народната музика и че ги носим в кръвта си. И наистина много обичам да свиря най-различни луди неравноделни тактове и особено в българската музика, типичното “натрисане” на тройката ми дава голяма вътрешна усмивка, когато ги слушам и особено, когато ги свиря.

Освен това като пиша музика винаги се вдъхновявам от народните ни песни и ритми, които страшно и много дълбоко ме докосват и вдъхновяват и ме прават много горда, че съм българка, и че моите музикални корени идват от тази балканска магия.

 

В изпълненията си кое смятате за по-важно – емоцията или техниката?

– Разбира се че емоцията, любовта и зарядът са най-важното в нашето изкуство. Без тях какъв е смисълът на желанието ни да се изразяваме? Само с техника не вярвам, че може да се достигне до душата на хората, а за мене, както съм израснала около музиката на брат ми, докосването и смяната на настроението чрез една красиво изсвирена мелодия беше моето първо запознанство с музиката. Но техниката е от голяма помощ, за да се стигне до тази магия. Колкото по-голяма техника имаме, толкова по-лесно върви свиренето, толкова по-натурално и без спънка се стича емоционалната ни енергия чрез инструмента и стига към слушателя. Затова техниката е много важна, но тя е по-скоро пътят към целта, а не самата цел.

 

Кой е любимият Ви ударен инструмент и защо?

– Много често ми се задава този въпрос.  Аз почнах да свиря на цигулка като малка, но явно ми е липсвало това разнообразие, което много ме впечатлява в ударните инструменти. Винаги е интересно. В един ден свирим на 3-4 различни инструмента. Например: малко барабанче, тимпани, джембета или тарамбуки. Пък и постоянно откриваме нови перкусии особено като пътуваме в различните държави.
Много обичам мелодичните перкусии като маримбата и вибрафона. Най ме вълнува да комбнирам различни перкусии. Например, в моя аранжимент на народната песен “Калино моме” или в концерти за оркестър и соло перкусии.

 

Имате много награди. С кои Ваши качества надделявате над конкуренцията?

– Конкурсите са съзтезания, които мотивират и дават цел на младите музиканти. За мене най-голямата награда е след концерт някой от публиката да ми каже, че съм успяла да го докосна.

 

Първият Ви досег с ударен инструмент е бил в ранното Ви детство на екзотичен плаж, обичате ли да експериментирате с необичайни или етнически инструменти?

– Абсолютно! Това, че непрекъснато откривам нови инструменти, поддържа този огън и тази страст към перкусиите. Винаги като пътувам в нови държави откривам нови традиционни инструменти. Както у нас си имаме тъпана, така всяка култура притежава друг вид подобен барабан, който носи различни звуци и показва нови възможности и техники за подход.

 

Виви Василева е последната от шестимата номинирани за Националната награда за млади таланит в изкуството и науката. Авторитетното жури на НДФ „13 века България“ ще се произнесе в края на септември.

 

Пък Вие, ако решите да подкрепите някое от дарованията, можете да се включите в дарителската кампания, организирана от Фонда https://fund13veka.bg/talant/

Категория
Неразказани истории