Видео с маска извън кадъра на номинираните за Роман на годината

НДФ „13 века България“ миналата седмица оповести номинираните за деветата Национална награда „Роман на годината“.

Текст Магдалeна Гигова

Видео Цветан Игнатовски

Преди пазеното в тайна жури да избере на историческата дата 2 юни 2020 носителят на престижния приз, записахме видеа с шестимата автори, излъчени между повече от 30 претенденти.

За да се спази наложената от пандемията социална дистанция писателите се появяваха в красивата къща на НДФ „13 века България“ на пл. „Васил Геров“ №1 в кв. „Лозенец“, като всеки от тях не бе забравил да носи задължителната маска.

Цветан Игнатовски зад камерата бе приятно изненадан, че макар и подвластни на музите, всички писатели си бяха намислили предварително какво да кажат в отредените им от регламента две минути.

Теодора Димова (автор на “Поразените“), като истински професионалист – редактор в Радиотеатъра на БНР, дори бе репетирала с хронометър. Тя нарече произведението си „роман-рана“.

Георги Тенев предпочете да прочете откъс от „Балкански ритуал“ вместо да разкрива подробности от сюжета му.

Деметра Дулева („Странстващият албатрос“), която е дипломат в посолството ни в Париж, записа своето видео във Франция и го изпрати по интернет.

Момчил Николов разкри откъде идва заглавието на романа му „Чекмо“ – прякор на близък негов приятел от детинство.

За „Хроники на неведомото“  авторът Николай Терзийски разкри, че третира помиряването на кръвта като израстване на личността.

Като доайен между номинираните, Владимир Зарев мъдро не издаде сюжета на „Чудовището“, но пък в разговор извън видеото сподели, че цялата му забележителна 45-годишна кариера е минала единствено в списание  „Съвременник“.

Категория
Неразказани истории