Виктория Василенко оглави журито на клавирен конкурс в Доминикана

Тя е първият кавалер на Националната награда “13 века България” за подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука

Текст: Магдалена Гигова

 

Пианистката Виктория Василенко, първият кавалер на Националната награда „13 века България“ за подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука, оглави журито на клавирен конкурс в Доминиканската република.

 

Младата дама със забележителна международна кариера се включва и в организацията на музикалната надпревара ProPiano. Идеята е на местното семейство меломани и меценати Михаел Хаентис и Симон-Мари Рикард. Към тях се присъединява  и Маргарита-Миранда Митров, съпруга на българския тромпетист Виктор Митров, с когото от години работят в Симфоничния оркестър на Санто Доминго.

 

Журито в състав Виктория Василенко, Едит Ернандес и Михаел Хаентис е изненадано от огромния интерес, който конкурсът предизвиква в Доминикана и Хаити – получени са 70 записа.

 

„Допуснахме до участие 38 деца до 12 години, 8 младежи до 17 години и 8 при най-големите – до 21 години“ – разказа българската пианистка. „Любопитното е, че повечето от тях никога не бяха докосвали истински инструмент, свирели са на домашните си йоники или синтезатори. А семейство Хаентис бяха придобили хубав концертен роял, който стоял неизползван, и превърнаха в своя кауза подпомагането на млади таланти, които мечтаят да свирят на пиано.“.

 

Доста от участниците в конкурса за първи път имат възможност да музицират пред публика, някои идват по бермуди и фланелки, но показват безспорен талант и огромно желание да се развиват.

 

„Михаел беше осигурил парични награди, но те не стигнаха да бъдат поощрени всички даровити младежи. Един от тях сподели, че най-голямата му мечта е да има свое пиано и организаторите успяха да му намерят едно втора ръка. Така третата награда се превърна в първа, защото реализира един неосъществим блян. Аз изнесох рецитал пред участниците в конкурса, а  те имаха гала-концерт. Опитах се да им дам съвети, да подобря техниката им на изпълнение. Представете си как някой талантливо свири Бетовен, без изобщо да знае как“, добави Виктория Василенко, която не е имала проблем с общуването, защото говори перфектен испански.

 

За нея е важно участниците в конкурса ProPiano да усетят адреналина на сцената, защото това може да е единствената им изява пред публика.

 

Първият кавалер на Националната награда „13 века България“ за подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука преподава в музикалната академия в София, след като завърши постдокторантската си специализация в  музикалния колеж във Ватерло, чиито патрон е бившата белгийска кралица Паола. Тя е подписала и дипломата на Вики, която често е концертирала във вилата на Нейно Величество.

Категория
Неразказани истории