Виктория Василенко – част от престижния проект Mozart Double

Текст: Магдалена Гигова

Кавалерът на първата Национална награда за млад талант в съвременното изкуство и наука свири с преподавателя си Луи Лорти

 

Пианистката Виктория Василенко, която стана първият носител на Националната награда за млади таланти в съвременното изкуство и наука, организирана от НДФ „13 века България, участва в мащабен международен проект.

 

Музикалната капела „Кралица Елизабет“ към едноименната консерватория в Брюксел осъществи албума Mozart Double. „Замисълът бе да съдържа всички двойни концерти на австрийския гений, но поради ситуацията с коронавируса някои от записите не можаха да се осъществят“, поясни Виктория Василенко, която от четири години специализира в 100-годишното учебно заведение, чиито патрон е настоящата кралица на Белгия – Паула.

 

Затова в албума Mozart Double влизат Концерт за две пиана и оркестър в Ми-бемол мажор, Концерт за пиано и цигулка в Ре мажор (останал недовършен и поради това непознат за широката публика), както и Концертната ария за глас, пиано и оркестър К.505. Документалните им записи са осъществени през 2019 и 2020 г. със Симфоничния оркестър на Бийл (Швейцария) под диригентството на Каспар Зендер.

 

„Всъщност, записвахме на две места – в Бийл и в зала „Бозар“ в Брюксел“, сподели Виктория, която  е солист в Двойния клавирен концерт заедно с преподавателя си – известния канадски пианист Луи Лорти.

 

Той си партнира и с мецосопрана Ирис ван Вийнен в Концертната ария. В третото произведение солисти са Владислава Лученко – цигулка и Франк Брейли – пиано. Всички те са преподаватели и възпитаници на престижната европейска музикална академия.

 

„Премиерата на албума бе на 6 ноември в дигиталните платформи. Надяваме се, когато премине ситуацията с Ковид-19 да направим официално представяне в Брюксел“, завърши г-жа Василенко.

Видеотийзър за диска

Категория
Неразказани истории