Връчването на Националната награда „13 века България“ за подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука

На 1 октомври 2020 в Балната зала на Двореца, Национална галерия, се състоя церемонията по награждаването на първия носител на Националната награда „13 века България“ за подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука Виктория Василенко.

Модератор на събитието бе известният български журналист и PR експерт на НДФ „13 века България“ Магдалена Гигова. Присъстваха заместник-министърът на образованието и науката д-р Петър Николов, посланика на Република Словакия г-н Мануел Корчек, членове на Управителния съвет на Фонда и журито на конкурса, както и всички номинирани за наградата. Сред гостите бяха проф. Йоана Спасова, научен секретар в БАН, Димитър Владимиров, председател на ДАБЧ, Явор Койнаков, началник отдел „Културна политика“ в ДКИ, Министерство на външните работи, Атанас Капралов, директор на НЛМ, Ярослава Бубнова, директор на НГ, журналисти.

Изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова приветства присъстващите, изтъкна значимостта на новоучредената от НДФ „13 века България“ и единствена по рода си награда. Тя представи членовете на журито, благодари им за тяхната отговорна работа и пожела успех на номинираните.

Грамотите на номинираните Ивалина Трендафилова, Росен Георгиев, Лилия Пангелова, Деница Тодора и Вивиане Василева, връчиха заместник-министърът на образованието и науката д-р Петър Николов, доц. Георги Лозанов и г-н Рашко Младенов, доц. д-р Венцислав Велев – членове на Управителния съвет на Фонда, изпълнителният директор на Фонда. За всички тях екипът на Фонда бе подготвил и по един подарък – наградена рисунка от конкурса „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“, организиран от НДФ и УНИЦЕФ – България. Първата носителка на голямата награда Виктория Василенко получи грамотата си от доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата и председателстващ журито. Тя бе отличена и с почетния знак „13 века България“ на Фонда, който й бе присъден от Управителния съвет по изключение.

Всички номинирани, както и носителката на наградата, благодариха сърдечно на НДФ „13 века България“ за инициативата да бъдат подкрепяни младите, талантливи и образовани хора в България, в стремежа им към професионално усъвършенстване и иновативни постижения в изкуството и науката.

Категория
Събития