Дарение за Президентството на Република България

Националният дарителски фонд „13 века България“ на 15 април 2024 дари картината „Зимно утро, зимен сняг“ от Наталия Химирска на Президентството на Република България.

 

Картината е част от дарението, което през декември 1985 художничката прави на НДФ „13 века България“, по повод 15-годишнината на организацията.

 

В дарението са включени общо шест картини на авторката сред които: „Страници“, „Кибитка“, „Портрет от миналото“, „Магнолия“, „Уединение“, с воля три от тях да бъдат за целите на Фонда и три – за Софийска градска художествена галерия.

 

В изпълнение на дарителската воля , Фондът през декември 1995 дарява три от картините на Наталия Химирска на СГХГ.

 

Наталия Химирска

Родена в Москва, Наталия Химирска завършва Художествена Академия. Творчеството ѝ е тясно свързано с България – участва в различни изложби, биеналета, конкурси и пленери.

През 1985 авторката в свое писмо до Александър Миланов, тогавашен директор на Фонда, споделя:

„По стечение на обстоятелствата много пътувах. Но моята творческа съдба е тясно свързана с България… Познавам дейността на Фонд „13 века България“ и осъзнавам неговата благородна мисия в културния живот на страната. Бидейки горещ поддръжник и приятел на Фонда, ръководен от Вас, в навечерието на неговата 15-годишнина, бих искала да подаря част от моята последна живописна изложба на Фонд „13 века България“.“

Категория
Актуално, Дарено от нас