Девети национален исторически конкурс на Фондация „Ценности“

На 25 юни 2016 в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, пл. „Княз Александър I“, бяха връчени наградите от Деветия национален исторически конкурс. Националният дарителски фонд „13 века България“ за трета поредна година е партньор на проекта.
Темата на тазгодишното издание на конкурса е „Границите в историята – истории без граници“. С индивидуални и групови изследователски разработки в него участваха 122 ученици от цялата страна.
Първа награда бе присъдена на разработката „100-годишната история на една граница в Добруджа” от авторски колектив от СОУ „Йордан Йовков“, Тервел, под ръководството на Росица Стратиева и Стойка Маринова.
С втора награда бяха отличени: „Граници и мостове в градското пространство. Примери от историята на Сливен”, с автор Аделина Фендрина от ПМГ „Добри Чинтулов“, Сливен, с научен ръководител проф. дин Иван Русев и „Писаните булки „Гелина” в село Рибново. Невидимите граници са най-устойчиви. За сърцата що се любят, граници не съществуват”, с автор Айрет Тербешева, ЧСОУ „Дружба“, София, с научен ръководител Тодорка Тодорова.
Трета награда получиха Даниел Влахов и Йордан Данчев от ПМГ „Добри Чинтулов“, Сливен, с научни ръководители Таня Еленска и проф. дин Иван Русев, за разработката „Отвъд границите на едно старо междуградско съперничество – Сливен и Ямбол през 19 и 20 век”; Явор Генчев от Национална Априловска гимназия, Габрово, с научен ръководител г-жа Пенка Петрова, за „На камък да чукам пак ще ви изхраня/ Национализацията от 1947 г. и съдбата на кожарската фабрика „Ботю и Иван Патеви“; Яна Войнова, НУУК, Горна баня, с научен ръководител Малгожата Гацинска, за „Границите преди границата: Забранените зони в пограничните райони при социализма”.

Категория
Събития