Д-р Ивалина Трендафилова е носителят на Националната награда „13 века България“ за млади таланти в съвременното изкуство и наука 2022

На 1 юли 2022 в Балната зала на Двореца – Национална галерия се състоя церемонията по връчването на Националната награда „13 века България“ за млади таланти в съвременното изкуство и наука, присъждана на всеки две години от НДФ „13 века България“ за иновативни постижения и следдипломна квалификация в европейски висши учебни заведения.

 

Отличието във второто издание на конкурса бе присъдено на д-р Ивалина Трендафилова. Тя е специализант по Beware program, съфинансирана от Мarie Skłodowska–Curie, Намюрски университет, Белгия. Ивалина е главен асистент в Института по органична химия с център по фитохимия, БАН. Автор е на десетки научни публикации в сферата на нанонауките и нанотехнологиите и е ръководител на иновативни проекти в същата сфера.

 

Председател на журито, определило новия кавалер на наградата и останалите трима номинирани участници в конкурса, е  г-жа Весела Кондакова – заместник-министър на културата, а негови членове са акад. Васил Николов (Национален археологически институт с музей – БАН), проф. д-р Адриана Благоева (НМА „Проф. Панчо Владигеров“), проф. д-р Пенко Господинов (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“) и проф. Станислав Памукчиев (Съюз на българските художници).

 

Г-жа Весела Кондакова връчи специалната грамота на наградата на нейния нов носител – д-р Ивалина Трендафилова, а изпълнителният директор на Фонда г-жа Слава Иванова ѝ поднесе творба от участник в Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“. Д-р Трендафилова изтъкна значението на наградата за професионалното развитие на младите творци и учени, както и мотивацията, която тя им дава да продължат своето развитие в България. Изрази и своята голяма благодарност към журито и НДФ „13 века България“.

 

Грамоти получиха и останалите номинирани – Ана Костова, художник, живопис; Виктория Желязкова, социология на културата; Делян Балев, международни отношения, от членовете на Управителния съвет на НДФ „13 века България – доц. Георги Лозанов, Рашко Младенов и доц. д-р Венцислав Велев. Слава Иванова подари от името на Фонда графики от „Река на толерантността“ на тримата млади таланти. Всички те благодариха за оказаното им внимание.

Категория
Събития