Елза Гоева подкрепя с картини кауза от новия дарителски сайт на НДФ „13 века България“

С щедрия си жест художничката благодари на Фонда за двуезичния каталог с нейни платна

Текст: Магдалена Гигова

Известната художничка Елза Гоева изпрати мило писмо, придружено с рисунка на цвете,  до Националния дарителски фонд „13 века България“ с благодарност за публикувания каталог на нейни картини.

 

Изданието е на два езика – български и английски, част от поредицата „Българско изкуство. Имена“. В нея изпъкват имената на Иван Газдов, Любен Диманов, Ясен Гюзелев, Генко Генков, Христо Нейков, Вера Недкова, Златка Дъбова, Асен Пейков и много други.

 

Авторът на текста Калин Николов пише: „Картините на Елза Гоева не съществуват изолирани една от друга. Приглушени лирически поводи създават осезание,  като видени от своеобразен ефир – реторичен в универсалността на различните жанрове, в които работи“.

 

Трогната и развълнувана да види творбите си в елегантното издание, Елза Гоева го възприема като най-хубавото и ценно нещо, което е получила като подарък за Коледа 2020. Без да подозира за проекта на НДФ „13 века България“ за създаване на дарителски сайт, на който всеки може да качи при пълна прозрачност и финансова отговорност кампания в полза на обществено значима кауза, художничката предлага да подкрепи благотворителна инициатива на Фонда като подари три свои картини.

 

Като приятелски жест Елза Гоева е придружила писмото си с изящна рисунка.

Категория
Неразказани истории