Женска фигура краси двора на НДФ „13 века България“

Руският скулптор с български корени Василий Стамов дарява произведението на своята прародина

В двора на Националния дарителски фонд „13 века България“ изящна женска фигура посреща посетителите. Любопитните, потърсили информация в Регистъра на паметниците в София, попадат на лаконична бележка, че автор на скулптурата е Василий Гаврилович Стамов. Там е спомената само като „пластика на гола жена“, но по-задълбочени източници твърдят, че творбата носи името „Утро“.

 

Както хиляди произведения на изкуството и тя е дарена на НДФ „13 века България“ от самия художник.

 

А неговата личност, макар и непозната в България, наистина е интригуваща.  Роден е в малкото селце Коктебел в Крим, където земята е  съхранила останки от древната Таврида и елинската култура, а загорелите трудови хора притежават вродена грация.

 

Баща му, Гаврил Стамов, е революционер от български произход. Той бива убит и Василий, заедно с тримата си братя остава сирак. Майка му успява да изучи децата си, като същевременно ръководи колхоз.

 

В началото Стамов рисува с увлечение в кръжока по изобразително изкуство, докато получава професия в техникум.  Дори работи като конструктор в Керченския металургичен завод. Там открива, че истинското му призвание е рисуването и постъпва в Институт по живопис, скулптура и архитектура.  Прекъсва учението си, за да участва във Втората световна война.

 

Василий Стамов принадлежи към онези съветски творци, които на границата между 50-те и 60-те години на ХХ век преосмислят тогавашното изкуство, задълбочават и обогатяват образната структура и разтварят криле в стилистични търсения.

Най-много му се отдават образите на жени – майки, грациозни балерини, свенливи девойки, изваяни от бронз, гранит, мрамор, фарфор или дърво.

Женската фигура в двора на Националния дарителски фонд „13 века България“ е ярко доказателство за това направление в неговото творчество.

 

Скулпторът неведнъж гостува в България, дори води и дъщеря си Василиса, също художничка. При едно от посещенията си дарява своето произведение на Фонда.

 

Василий Гаврилович е народен художник на Руската федерация, член-кореспондент на Академията по изобразително изкуство.

Категория
Неразказани истории