Наградени рисунки от конкурса „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“-  в залата на НДФ „13 века България“

Текст: Магдалeна Гигова

Експертът от НДФ „13 века България“ д-р Мила Старейшинска-Ангелова отвежда на виртуална разходка ценителите на оригиналните хрумвания в зала „Проф. Васил Геров“ в централата на Фонда.

 

В нея са показани наградените дигитални рисунки от Националния конкурс на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ на ученици от осем национални гимназии и училища с профил обучение в областта на визуалните изкуства, под егидата на Министерство на културата.

 

Надпреварата бе организирана от Националния дарителски фонд „13 века България“ съвместно с УНИЦЕФ-България по повод 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето от ОС на ООН.

 

В конкурса  участваха ученици на възраст от 14 до 19 години. Основната идея бе младежите да покажат чрез таланта си своята съпричастност към децата с увреждания. А чрез изкуството да помогнат за тяхната интеграция в обществото и осигуряването на равни възможности и по-добро бъдеще на всички подрастващи.

 

Конвенцията за правата на детето е най-широко ратифицираният документ за човешки права, който е донесъл положителната промяна в живота на милиони деца по целия свят. Според жизнеутвърждаващия пакт, по време на детството децата трябва да имат възможност да растат, учат, играят и да се развиват пълноценно. В България годишнината бе отбелязана с фокус върху децата с увреждания, много от които не могат да се обучават и да общуват пълноценно, поради недостъпна жизнена среда. И така не успяват да разкрият целия си потенциал.

 

НДФ „13 века“ бе подтикнал гимназистите от училищата по изкуствата да разгърнат творческото си виждане и да се възползват максимално от свободата, която изкуството дава, за да създадат завладяващи платна. А произведенията им, от своя страна, да станат извор на идеи за цялото общество как децата с увреждания да са равностойни на връстниците си.

 

С наградените рисунки през ноември 2019 г. бе организирана национална изложба в НДК, при откриването на която отличените получиха наградите си, осигурени от НДФ „13 века България“.

 

А те, благодарение на Фонда,  имаха и материално изражение:

Първа награда – 300 лв.

Втора награда – 250 лв.

Трета награда – 200 лв.

 

Авторите на всички отличени творби получиха сертификати за участие и книги от поредицата „Съвременно българско изкуство. Имена.“, издание на Национален дарителски фонд „13 века България“.

 

Всяко учебно заведение избра по 5 рисунки, създадени в рамките на конкурса. Изложбата „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ с отличените в конкурса 36 дигитални рисунки, бе под патронажа на Министъра на културата.

 

Автор на виртуалната разходка с д-р Мила Старейшинска-Ангелова е операторът Цветан Игнатовски

 

В конкурса участваха ученици от:

  1. Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София
  2. Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” – Пловдив
  3. Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък
  4. Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен
  5. Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” – София
  6. Национално училище за приложни изкуства „проф. Венко Колев” – Троян
  7. Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – Трявна
  8. Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян

 

 

 

 

 

 

 

Категория
Неразказани истории