За по-малко от час журито излъчи Роман на годината

Носителят на Националната литературна награда на НДФ „13 века България“ бе избран при спазена социална дистанция

Текст:  Магдалена Гигова

Видео: Цветан Игнатовски

За 50 минути журито на Националната литературна награда на НДФ „13 века България“ – Роман на годината избра отличеното за 2020 година произведение. Именитите членове на комисията  нямаха разногласия и посочиха „Поразените“ от Теодора Димова за деветия носител на престижното отличие.

При това издание на най-тачената писателска надпревара много неща се случиха за първи път. Никога досега не е била провеждана по време на пандемия и карантина, което забави с няколко месеца обявяването на победителя.

До този момент членовете на журито са били пазени в тайна, за да не бъдат подложени на натиск от амбициозни автори и издатели. Проф. д.ф.н. Боян Биолчев, председател, и членове проф. д.ф.н. Амелия Личева, Здравка Евтимова, Атанас Капралов и Светлозар Желев бяха посочени от авторитетни литературни институции.

За първи път в историята на конкурса заседанието бе проведено при спазване на задължителната социална дистанция от 1,5 метра. За целта от НДФ „13 века България“ разположиха столовете в зала „Проф. Васил Геров“ с помощта на рулетка.

Преди проф. Боян Биолчев да обяви кой е тазгодишният носител на наградата Роман на годината, журито проведе вдъхновяващ и смислен разговор за тенденциите в българската литература, значението на  НДФ „13 века България“ за  развитието й и за промените в езика. (Цялата дискусия можете да проследите от видеото).

Членовете на журито бяха единодушни, че при това издание на конкурса са съжалявали единствено задето по регламент може да има само шестима номинирани.  Доста от 30-те постъпили романа имали качества да участват в надпреварата.

Претендентите бяха Георги Тенев с „Балканскиритуал“, Деметра Дулева със „Странстващия албатрос“, Момчил Николов (който печели наградата преди три години) с „Чекмо“, „Хроники на неведомото“  с автор Николай Терзийски, доайенът Владимир Зарев с „Чудовището“ и победителката Теодора Димова с „Поразените“.

Камерната церемония по награждаването ще бъде на 11 юни в седалището на  Национален дарителски фонд „13 века България“.

Категория
Неразказани истории