Д-р Ивалина Трендафилова: Номинацията за такова престижно отличие е стимул за един млад човек да продължава по избрания от него път

Младата дама е сред четиримата, които се надпреварват за второто издание на Наградата за млади таланти в съвременното изкуство и наука, организирана от НДФ „13 века България“

Д-р Ивалина Трендафилова е една от четиримата номинирани във второто издание на конкурса за Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука, организиран от НДФ „13 века България“.

 

Младата дама с изключителна кариера в науката бе на косъм от титлата „Кавалер на наградата“ и преди две години.

 

Постиженията ѝ наистина са впечатляващи. В мотивационното си писмо тя изрежда най-основните: „През 2018 година спечелих едномесечна специализация в Национален институт по химия, Любляна, Словения, където започнах разработки по алтернативно приложение на получените от мен материали, а именно като катализатори за разграждане на опасни замърсители в отпадни води и летливи органични вещества от индустриални процеси.

 

След защита на докторската си степен в ИОХЦФ-БАН, кандидатствах и бях одобрена за постдокторантски стаж в същия институт в Словения за срок от 01.01.2019 – 31.03.2020 година.

 

В началото на 2020, след успешното ми представяне на конкурс, заех длъжността „главен асистент“ в лаборатория ОРММ към ИОХЦФ-БАН.

 

В края на същата година спечелих проект за постдокторантска специализация (36 месеца) в Универтитета в Намюр, Белгия по програма BEWARE съфинансиран от Marie Skłodowska-Curie Actions, в рамките на който продължавам да задълбочавам познанията си в сферата на синтез и приложение на иновативни порести силикатни материали в областта на фармацията и зелените технологии“.

 

Ивалина отговори на няколко въпроса за сайта на Националния дарителски фонд „13 века България“:

 

 

Бихте ли разказали на популярен език върху какво точно работите в момента в научната си дейност и какво ще е приложението му в практиката?

В момента работя по изключително интересен проект за синтез на нови адсорбенти за пречистване и разделяне на протеини. Използваните в индустрията, в момента, практики за тази цел са комплексни, времеемки и представляват голяма част от разхода за производство на протеини (около 80% от цената на крайния продукт се дължи на сложните методи за пречистване и получаване на желания продукт). Намирането на нови и по-ефективни материали за разделяне на протеини е пътят към по-лесно достъпни хранителни добавки, лекарства и ваксини, както и възможност за развитието на иновативни приложения на протеините във фармацията.

 

Продължавате образованието си в  Универтитета в Намюр, Белгия по програма BEWARE съфинансиран от Marie Skłodowska-Curie Actions, как оцелявате в толкова конкурентна среда?

Имах късмета да попадна в изключително отзивчив и приятен екип, тук в Намюр, също така и поддържам добра връзка с колегите ми от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН, които са винаги готови да ми помогнат при нужда. Всичко останало е много работа, желание и отдаденост на науката.

 

Какво Ви мотивира да кандидатствате за втори път за Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука?

При първото ми номиниране за наградата на НДФ „13 века България“ имах удоволствието да се запозная със страхотни хора, професионалисти и таланти. Смятам инициативата на Фонда за прекрасен начин да се популяризират успехите на младите хора в науката и искуството. Също така, от личен опит, мога да кажа, че номинацията за такава престижна награда е стимул за един млад човек да продължава по избрания от него път, макар и понякога да не е лек.

 

Вижте видеообръщението на д-р Ивалина Трендафилова

 

Може да подкрепите с дарение д-р Ивалина Трендафилова ТУК

Категория
Неразказани истории