Изложбата „Обиколка на света за 270 дни“ на художничката Стела Сиди от Аржентина в зала „Проф. Васил Геров“

От 12 юни до 31 юли 2019 г. НДФ „13 века България“ в зала „Проф. Васил Геров“  представя изложбата „Обиколка на света за 270 дни“ на родената в България аржентинска художничка Стела Сиди.

В изложбата са включени 30 творби, които авторката създава с цел проучване съдбата на българските емигранти в Аржентина. По този повод всеки поканен разказва историята си и представя семейна реликва. За Стела Сиди това е тетрадката с черни мушамени корици, в която майка ѝ на френски език описва преживяванията на семейството по пътя от България до Аржентина през 1941 г. По това време Стела Сиди е на 3 и половина години, навършва 4 на кораб по път от Хонгконг за Сан Франциско. Пътят им отнема 270 дни като маршрутът им е на изток: София – Варна – Истанбул – Багдад – Басра – Карачи – Бомбай – Шанхай – Хонгконг – Хонолулу – Сан Франциско – Чикаго – Ню Йорк – Буенос Айрес.

Проектът „Обиколка на света за 270 дни“ визуализира описаното в дневника. Творбите са колажи ‒ комбинация от  архивни семейни снимки, авторски рисунки и документи, показани под формата на фотопана.

По време на изложбата може да бъде видян филма „Обиколка на света за 270 дни. От България до Аржентина“, в който Стела Сиди, чете дневника на майка си. Преживяванията на едно три годишно момиченце и срещите с различни драматични човешки съдби пораждат сериозен размисъл за емоционалните травми, които всички преминали през ужасите на войната, продължават да носят в душите си.

Книгата „Лекар“ на д-р Хорхе Мичофф, издадена за първи път на български език от Държавна агенция на българите в чужбина, е вълнуващ разказ за живота на българите емигранти в Аржентина. Тя бъше представена по време на откриването на изложбата.

Събитието се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Категория
Зала Проф. Васил Геров, Изложби, Нашите Проекти, Събития