Изложбата „Сериграфия“ на Ателие  „Студио S“  бе открита в централата на НДФ „13 века България“

Произведенията на учители от НХГ „Цанко Лавренов“ и други пловдивски художници ще остане в зала „Проф. Васил Геров“ до края на октомври

Текст: Магдалена Гигова

 

Изложбата „Сериграфия“ на Ателие  „Студио S“  към Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“- Пловдив,  бе тържествено открита в седалището на Националния дарителски фонд  „13 века България“ в София. Фондът и гимназията си партнират повече от 30 години и домакинството в зала „Проф. Васил Геров“ е напълно закономерно.

 

Край рояла в галерията се събраха част от преподавателите от пловдивската художествена гимназия, чиито творби са изложени:  Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков и на трима художници, които са свързани с училището: Йордан Велчев, Цветана Гумеля и Янко Ненов. Дойдоха и бивши възпитаници на училището, чиито първи учебен ден в Художествената академия съвпадна с откриването на експозицията.

 

От Фонда подчертаха, че тъкмо домът на проф. Васил Геров, където талантът и творчеството срещат дарителството, е най-подходящото място за представянето на изложбата в столицата.

 

Директорът на  гимназията Светлозар Чавдаров допълни, че с интимното си излъчване арт-пространството подчертава творческите търсения.  Той благодари на Националния дарителски фонд „13 века България“, че толкова години си сътрудничи с художествената гимназия в името на бъдещите таланти.

 

Цялото изказване можете да чуете тук

https://youtu.be/kEiazsfPTzQ

 

„Сериграфия“ произлиза от две старогръцки думи – seri (сито) и graphos (пиша). Отпечатването става със значителна дебелина на слоя мастила върху основа – текстилни тъкани, синтетични материали, хартия, картон, пластмаса, стъкло… Реализира се с помощта на мрежа, опъната на ситорамка, върху която е изготвен шаблон на образа, който ще се печата.

 

Графичните произведения са създадени в „Студио S“,  ателието по сериграфия към НХГ „Цанко Лавренов“. Всички отпечатъци са изработени върху ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали Euroinks. Колекцията на „Студио S“ показва богатите технологични възможности на сериграфията и включва произведения на известни художници, които са реализирани с индивидуални творчески подходи.

 

Изложбата „Сериграфия“ може да бъде разгледана на пл. „Проф. Васил Геров“ №1 в столичния квартал „Лозенец“.

Категория
Зала Проф. Васил Геров, Събития