Изложбата „Споделеното изкуство на Балканите“ бе открита в града на толерантността – Бръчко

Произведенията, създадени по време на Четвъртия международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“, организиран от НДФ „13 века България“ под патронажа на ЮНЕСКО, ще бъдат представени в изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ .

 

Тя ще бъде открита на 14 ноември в 12:00 ч. в сградата нa художествената галерия в кметството на Дистрикт Бръчко. Инициатори на събитието са посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Националния дарителски фонд „13 Века България“ и се провежда с любезното съдействие на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България. Експозицията ще може да се види до 14 декември 2022 г.

 

Тридесетте графики и фотографии са създадени от участниците в Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“ – 25 преподаватели и студенти от Националната художествена академия в София,  от Солунския университет „Аристотел“ – Гърция,  Националния университет по изкуствата в Букурещ – Румъния и Университета по изкуствата в Белград, Сърбия.

 

Те са дарени от авторите на НДФ „13 века България“ и са събрани в специален двуезичен каталог. За съжаление, поради пандемичната обстановка четвъртото издание на младежкия арт фестивал бе  проведено онлайн, но това не намали творческия му заряд. В обособено виртуално пространство на сайта на Фонда художниците от балканските държави обмениха енергия, идеи и умения.

Арт-фестивалът за втори път е под патронажа на ЮНЕСКО,  не само защото отразява идеите, целите,  и основните приоритети на световната организация, а и понеже Фондът единствен в България е със статут на официални отношения с ЮНЕСКО, неотдавна продължен до 2027 година.

 

Младежкият арт фестивал „Река на толерантността“ трайно е свързан с подкрепата, подпомагането и развитието на разнообразието на художествени посоки в съвременното изкуство на балканските държави. Едновременно с това участниците се обединяват около идеята за толерантност и взаимно разбирателство, за опазването на художественото наследство.

 

Усилията на Фонда при организирането на фестивала бяха оценени по достойнство от патрона на проекта.  За миналото вече издание в специално видео г-н Тусан Тиендребеого, секретар на Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване на ЮНЕСКО, приветства участниците и даде изключително висока оценка за дейността на НДФ „13 века България“.

 

За петото издание на „Река на толерантността“ отново ще бъдат отправени покани към всички висши рисувални училища от Балканите, техните студенти и преподаватели.

 

https://youtube.com/watch?v=Pm4B_SNLMXA&feature=share

 

 

Категория
Изложби, Нашите Проекти, Събития