Изложба за княз Александър I в замъка Хайлигенберг, Германия

След тригодишни издирвания по архиви и фамилни колекции Фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ представи историческа изложба за първия български княз Александър I (1879 – 1886). Озаглавена е „Сандро – една европейска съдба“, тъй като детството и юношеските си години младият аристократ прекарва в имението „Хайлигенберг“ на фамилията Батенберг в град Югенхайм.

 

Точно там на официалното откриване на 15 септември 2022 се събраха над сто гости, сред тях наследници на благороднически фамилии от Германия, Австрия и Обединеното кралство, зам.-председател на парламента в Хесен, бивши и настоящи кметове, български дипломати, както и изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова.

 

Поканена бе и делегация от побратимения град Карлово, но кметът д-р Емил Кабаиванов отклони пътуването заради наводненията в селата от Община Карлово и изпрати оригинална щампа върху платно с лика на младия княз.

 

В приветствието си д-р Йоахим Хорн, председател на фондацията, изтъкна силната привързаност на Сандро, както близките са наричали Александър Батенберг, към българския народ и към България, запазена и след абдикацията, и до края на живота му, предала се и на днешните жители на Югенхайм.

 

Българският посланик в Германия Елена Шекерлетова поздрави организаторите и гостите на изложбата.

 

Д-р Зигрун Комати, председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България, подчерта прецизната професионална работа на екипа, подготвил изложбата и открил ценни факти и документи както от детството и военното образование на Сандро, от кабинета му в Двореца в София, който днес е Национална галерия, така и от последните години, когато той служи като генерал-майор от австро-унгарската армия.

 

Българите не само са посрещнали с хляб и сол първия си княз, избран от Великото народно събрание във Велико Търново през 1879 година, но са му признателни за положените основи на държавността, за създаването на институции в образованието, военното дело, правосъдието, както и за отдадеността на каузата на младата държава, възстановена на картата на Европа след петвековното османско владичество, посочи Милена Димитрова от Администрацията на президента.

 

В Хайлигенберг паралелно бе изложена и експозиция с фотографии – портрети от царските дворове от края на ХIХ и началото на ХХ век, събрани и представени от Тошо Пейков, бивш депутат и мандатоносител на НДСВ, изпълнителен директор на НДФ „13 века България“ (2005 – 2010) и фотограф.

Категория
Събития