Изложба на Матилда Яхиел-Габирон в Сарафската къща

На 5 октомври 2023 в Сарафската къща, регионален център на НДФ „13 века България“ в Самоков, се откри изложба на художничката Матилда Яхиел-Габион. Двадесет и две живописни творби, създадени през последните години са включени в експозицията.

Изложбата ще остане в Сарафската къща до 5 ноември 2023.

 

Матилда Яхиел-Габирон

 

Матилда Яхиел-Габирон е родена в София през 1948 година. След като завършва Художествената гимназия през1968 ѝ се предоставя изключителната възможност да продължи художественото си образование във Франция. След успешно издържан конкурс тя е приета в Академията за приложни изкуства в Париж, която завършва през 1973, добивайки специалност „декоративен текстил“. Завръща се в България и се присъединява към творческия екип от художници на Центъра за нови стоки и мода, който се занимава с интериорен дизайн, декоративен текстил, стъкло и мебели. От 1976 Матилда Яхиел-Габирон живее  във Франция и работи като художник-декоратор към голяма парижка компания за интериорен текстил. По-късно в съдружие със свои колеги учредява собствена фирма за цялостно обзавеждане.

 

През всичките десетилетия, в които работи в областта на декоративно-приложните изкуства, Матилда Яхиел-Габирон намира време и за своята реализация като живописец. Участва в редица групови изложби със свои живописни творби и рисунка. През последните години тя е напълно отдадена на изящните изкуства и успешно осъществява своята мечта да работи единствено в областта на живописта.

 

Близо пет десетилетия Матилда Яхиел-Габирон остава дълбоко свързана с България, която е родина и на нейните родители. В близкия ѝ артистичен кръг тя е възприета  като своеобразен „посланик на добра воля“, чийто парижки дом гостоприемно е прислонявал мнозина български художници.

Категория
Сарафската къща, Събития