Изложба на Николай Майсторов в галерия „Мисията“ на ДКИ към министъра на външните работи

На 14 ноември 2023 в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри изложба с творби на българският художник Николай Майсторов. Експозицията включва литографския цикъл „Сервантес – Дон Кихот“ по текстове на световно известния испанския философ и писател Мигел де Унамуно (1864 – 1936).

Събитието е по повод 80-годишнината на художника и Испанското председателство на Съвета на ЕС.

 

Организатор на изложбата е Национален дарителски фонд „13 века България“ с любезното съдействие на Галерия „Мисията“ и Специализирания музей по резбарско и зографско изкуство в Трявна.

 

През 1994 година, Николай Майсторов дарява на НДФ „13 века България“ 338 свои произведения, които според дарителската му воля следва да бъдат експонирани в музея в Трявна. Сред тях са 60 творби от цикъла – „Сервантес -„Дон Кихот“ по стихове на Мигел де Унамуно; 147 творби по стиховете „Цветя на злото“ на Бодлер; 55 по текстове от Библията; 45 рисунки по „Стария завет“ и  22 по Соломоновата „Песен на песните“.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 26 ноември 2023.

 

 

Николай Майсторов

Завършва Художествената гимназия през 1963 и „Живопис“ във ВИИИ „Николай Павлович“ през 1969 в класа на проф. Ненко Балкански.

Художникът участва в общи художествени изложби от 1969. Представя редица самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Автор е на няколко цикъла от живопис и графика – „Човекът“, „Холандски цикъл“, „Градски подлези“, „Автопортрети“.

В Архитектурния факултет на ВИАС е хоноруван преподавател от 1990 – 1993. Бил е главен художествен ръководител на Първа частна художествена академия „Жул Паскин“ в София. Доцент в Славянския университет през 1998 – 1999. Професор във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ от 2001. Професор в Нов български университет от 2007.

През 2004 е удостоен от СБХ и Община Самоков с престижната награда „Захарий Зограф“.  Носител е на националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ 2017.

Творби на Майсторов са притежание на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, галерии в страната и частни колекции в чужбина.

Много български книги са илюстрирани с негови рисунки.

Категория
Неразказани истории, Събития