Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“

Проектът „Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“ организира комплекс от разнообразни по своя формат и характер творчески инициативи с участието на млади и креативни хора, представители на различни етнически и религиозни групи. В неговите рамки художници, фотографи и оператори от различни държави творят заедно и дават израз на своите виждания с универсалния език на изкуството. Чрез съпоставянето и приобщаването на индивидуалните си артистични възгледи те създават обща визия за обединяващите ги ценности. Във фестивала участват изтъкнати преподаватели от висши художествени учебни заведения в България и балканските страни, които посредством неформално образование предават на по-младите си колеги своите професионални умения,  знания и опит.

 

Фестивалът е иницииран през  2010 г. и се провежда в регионалния център на НДФ „13 века България“ „Сарафска къща“ в Самоков. Участниците имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на България, с местните обичаи, традиции и занаяти — израз на вековното съвместно съжителство на хора от различни етноси и религии в региона.

Създадените по време на проекта художествени творби – графики, фотографии и видеоматериали, се включват в изложби, представяни в България и държавите участнички.

2021

IV Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“

под патронажа на ЮНЕСКО „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“

Онлайн издание 13-17 септември, 2021

ДЕН 1

Арт фестивалът „Река на толерантността“  бе открит със специално приветствие от ЮНЕСКО

Студенти и техните преподаватели от художествените академии на България, Гърция, Румъния, Сърбия  и Хърватска обменяха творчески идеи онлайн

 

За първи път организираният от НДФ „13 века България“ арт фестивал „Река на толерантността“ се провежда онлайн, поради Ковид-мерките, но общуването по интернет не намали творческия заряд.

 

Събитието, което се провежда от 13 до 17 септември и обхваща студенти и преподаватели от академиите по изящни изкуства от България, Гърция, Румъния, Сърбия  и Хърватска, бе открито тържествено с обръщение на Тусан Тиендребеого, секретар за Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване, от името на ЮНЕСКО. Световната организация за културното и историческо наследство по традиция дава патронажа на младежкия арт фестивал на НДФ „13 века България“. (Видео с думите на г-н Тусан Тиендребеого можете да видите в линка по-долу).

 

 

Изпълнителният директор на Фонда г-жа Слава Иванова също поздрави участниците във фестивала, чиито патрон е дарителската организация. (Нейните приветствени думи също са достъпни за гледане чрез линк).

 

 

От името на домакините кратко слово произнесе и ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков.

 

След официалната част всеки от университетите за изящни изкуства имаше възможността да представи дейността си чрез кратко филмче, а днешните участници да добият престава за миналите „физически“ издания на фестивала чрез видео, създадено от възпитаници на НАТФИЗ.

 

Взаимното опознаване преди началото на практическата част продължи с представяне на студентите от техните преподаватели.

 

Във втората част на първия ден от „Река на толерантността“ домакините зададоха тон чрез лекцията на проф. д. изк. Свилен Стефанов на тема: „Промените в българското изкуство на границата между 80-те и 90-те години на XX век“.

 

След нея участниците въздъхнаха с известна тъга при виртуалната разходка из Сарафската къща в Самоков, където обикновено се провежда арт фестивалът.

 

„За десерт“ младежите от балканските страни научиха повече за проекта „Музиката вместо улицата“ на цигуларя със световна слава Георги Калайджиев.

 

Първият ден от „Река на толерантността“ завърши подобаващо – с музикален поздрав.

ДЕН 2

Ден втори от „Река на толерантността“ – с Нейно Величество Графиката

В организирания от НДФ „13 века България“ младежки арт фестивал студенти и преподаватели се разходиха виртуално из Самоков

 

Вторият ден от младежкия арт фестивал „Река на толерантността“, под патронажа на ЮНЕСКО, бе посветен на графиката. Студентите и преподавателите от художествените академии на Балканските държави се запознаха онлайн (събитието за първа година се провежда по интернет от съображения за санитарна сигурност) с доц. Йохан Йотов от катедра „Графика“ на НХА в София. След това „присъстваха“ чрез платформата Zoom на неговия уъркшоп „Графиката“.

 

За участието си в предишно издание на „Река на толерантността“ разказа на студентите друг график – д-р Васил Колев-Vassillo.

 

Сладкодумният директор на Градския исторически музей в Самоков д-р Веселин Хаджиангелов разказа пред младежите за културната история на града, известен със своята верска и етническа толерантност.

 

В Самоков българи, турци и евреи  векове съжителствали в съгласие и мир и затова храмовете им  са разположени близо един до друг и съдържат нетипични за съответната религия елементи, заимствани от други народности.

ДЕН 3

„Река на толерантността“ ден трети – фотографията в обектива

Участниците в младежкия арт-фестивал, организиран от НДФ „13 века България“ под патронажа на ЮНЕСКО, посетиха виртуално Байракли джамия, Синагогата и Бельова църква в Самоков

 

Основен лектор през третия ден от арт-фестивала „Река на толерантността“ бе д-р Иван Кюранов от катедра „Изкуствознание“ на Националната художествена академия в София.

 

Студенти и преподаватели от Балканските страни участваха на живо чрез Zoom в уъркшопа на Иван Кюранов на тема „Средноформатната аналогова фотография като инструмент за съвременния художник“.

 

След приключването на „майсторската работилница“ преподавателят им разказа своите спомени от „Река на толерантността“, когато той е бил част от фестивала, който при предишните си издания се е провеждал в Сарафската къща в Самоков.

 

И понеже по ковид-причини студентите проследяват събитието през екраните, виртуална бе и разходката из Байракли джамия, Синагогата и Бельова църква в Самоков, „организирана“ от д-р Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия музей в града.

ДЕН 4

Каква по-естествена тема за арт фестивал, който за първи път преминава онлайн от тази за дигиталните изкуства. И какъв по-подходящ лектор от доц. д-р  Венелин Шурелов.

 

Неговият уъркшоп „Къде е Серендип“ първоначално пренесе студентите и преподавателите от България, Гърция, Румъния и Сърбия в царството на приказките с легендата за тримата принца от Серендип (древното име на Шри Ланка). А после участниците в „Река на толерантността“, младежки арт-фестивал, организиран от НДФ „13 века България“ под патронажа на ЮНЕСКО, се потопиха в магията на изкуството с дигитални средства. Доц. Шурелов казва: „Серендипити е наука, но извън традиционните ѝ атрибути – логика и предвидимост. Серендипити е изследване на неочакваното, то е осмисляне на случайното, свързване на разпокъсаното“.

 

Те  имаха възможност да изгледат видео за проекта „Светлина и дух“ – мултимедийна изложба на Владимир Димитров-Майстора с автор доц. д-р  Венелин Шурелов в партньорство с Фонда.

 

Втората част на неговия уъркшоп разкри какво представлява дейтафицираната интеракция.

 

След това с очите си видяха и че един от тях – Богдан Топичену от Румъния, участник в  II-то издание на Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността, може да развие собствен проект с талант и въображение. Той представи видео на тема: Наръчник за оцеляване на художника. От несгоди до възможности. Вътрешен поглед към проектите Art Factory and ArtLink.

Компютърният магьосник Боян Василев, с чието съдействие се реализира онлайн версията на фестивала, показа увлекателно и компетентно как един балкански герой като Крали Марко може да се превърне в авангардна компютърна игра.

ДЕН 5

„Река на толерантността“ ден пети – не Сбогом, а довиждане

Младежкият арт фестивал, организиран от НДФ „13 века България“ под патронажа на ЮНЕСКО приключи, но изложбата от творби на участниците предстои

 

С увлекателната лекция на Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи, приключи основната част от „Река на толерантността“.  Организираният за първи път онлайн младежки арт фестивал, за който за втори път ЮНЕСКО дава патронажа на Националния дарителски фонд „13 века България“ събра виртуално студенти и техните преподаватели от художествените академии на България, Гърция, Румъния и Сърбия.

 

Участниците с интерес изслушаха лекцията „Изкуството, което свързва. Полезни практики, партньорства и международен обмен“, в която Снежана Йовева-Димитрова представи различни авангардни и интерактивни проекти, които създават мостове между държави и народи.

 

В заключителната  Zoom среща на живо се включи доц. д-р Венелин Шурелов с увлекателно експозе за развитието на дигиталните изкуства в България и тяхното бъдеще. Йоана Ангелова, преподавател в специалността „Фотография“, също от Националната художествена академия в София, сподели своите впечатления като участник във фестивала. От Букурещ се включи Михай Русен, който за първи път става част от „Река на толерантността“, но от широката му усмивка стана ясно, че няма да е за последен. Той представи румънските студенти и сподели новите си идеи.

 

От университета Аристотел в Солун Лампрос Псиракис похвали организацията на фестивала, както всички останали изрази съжалението си, че пандемията наложи провежданото му онлайн и изрази надежда неговата Алма Матер да установи близки връзки с Националната художествена академия в София, както и тази в Букурещ.

 

В заключителното си слово изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова обобщи общото усещане за творчество и приятелство, желанието за обмен на нови идеи и вдъхновение и благодари на всички, реализирали и участвали във фестивала.

 

Емоционален завършек сложи младежката група FROYD от България.

 

„Река на толерантността“ бе изпратена със здрави рок звуци, но както каза г-жа Иванова, тя не приключва с изключването на компютъра. Произведенията, нарисувани от участниците по време на арт фестивала ще бъдат представени в обща изложба в престижна столична галерия.

2014

III Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“ – 2014
под патронажа на ЮНЕСКО

С изложба на млади автори завърши провелият се от 08 до 13 септември в гр. Самоков Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността”.

Официални гости на изложбата бяха г-н Владимир Георгиев – кмет на Самоков и Димитър Владимиров – главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина. Младите художници и фотографи от България, Турция, Гърция, Сърбия и Румъния се запознаха на живо с културно-историческото наследство на Самоков и дадоха израз на своите усещания чрез изкуството.

Преплитането на различните общности и религии в Самоков през вековете е сред акцентите на създадените и предоставени за изложбата творби. Сарафската къща – културна ценност с национално значение от епохата на Възраждането, отвори врати както за участниците във фестивала, така и за изложбата.

Партньори на Фонда при осъществяването на фестивала са Община Самоков, Съюза на българските художници, Професионална техническа гимназия „Никола Й. Вапцаров“, Самоков, „Директа“, Историческият музей в града, Митрополитската църква и Графичната база.

2012

II Международен младежки арт фестивал, Самоков

От 1 до 7 септември в „Сарафската къща“  в Самоков Националният дарителски фонд „13 века България“ организира второто издание на Международния младежки арт фестивал. В рамките на фестивала, в партньорство с екипа от политическия кабинет на заместник министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков, се реализират два проекта: „Река на толерантността” и Препис на „История славянобългарска“.

По проектите участваха студенти – художници, оператори и фотографи от България, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и Германия. Те посетиха митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, девическия манастир „Покров Богородичен”, Байракли джамия, Синагогата, Графичната база на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена галерия.

В рамките на Фестивала се проведе уъркшоп на тема: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”, който се ръководи от известни художници и преподаватели от различни университети. По време на уъркшопа се създадоха художествени творби, филми и фотографии. Фестивалът даде възможност на участниците да търсят алтернативен поглед към различните религии, съжителстващи на територията на Самоковския регион.

През последния ден, всички изработени по време на фестивала творби, се експонираха в изложба в „Сарафската къща“, след което се дариха на Фонда. С тях Фондът организира пътуваща изложба.

2010

I Международен младежки Арт фестивал “Река на Толерантността”, Самоков 2010

Националният дарителски фонд „13 века България” за първи път организира от 14 до 20 септември в Самоков Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността”.

Центърът на Фестивала е Сарафската къща, но по време на събитието се работи и се посещават различни обекти: Митрополитската църква, Девическият манастир, Байракли джамия, синагогата, графичната база на българските художници, регионалния исторически музей, регионалната художествена галерия.

В проекта участват двадесет и двама студенти художници и фотографи от Германия, Дания, Холандия и България. Поканени са и творци от региона, за да работят с участниците и да създадат съвместни артистични проекти.

В рамките на Международния арт фестивал е проведен и уъркшоп, реализиран от художници и преподаватели от Националната художествена академия в София и други български университети. Темата е: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”. Уъркшопът включва две части: създаване на живописни и графични произведения и на фотографии. Участниците представят творбите си пред публика с изложба на 20 септември в „Сарафската къща“.

Фестивалът се осъществява с помощта на Европейския социален фонд и оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Категория
Други проекти, Нашите Проекти