Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“

Проектът „Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“ организира комплекс от разнообразни по своя формат и характер творчески инициативи с участието на млади и креативни хора, представители на различни етнически и религиозни групи. В неговите рамки художници, фотографи и оператори от различни държави творят заедно и дават израз на своите виждания с универсалния език на изкуството. Чрез съпоставянето и приобщаването на индивидуалните си артистични възгледи те създават обща визия за обединяващите ги ценности. Във фестивала участват изтъкнати преподаватели от висши художествени учебни заведения в България и балканските страни, които посредством неформално образование предават на по-младите си колеги своите професионални умения,  знания и опит.

 

Фестивалът е иницииран през  2010 г. и се провежда в регионалния център на НДФ „13 века България“ „Сарафска къща“ в Самоков. Участниците имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на България, с местните обичаи, традиции и занаяти — израз на вековното съвместно съжителство на хора от различни етноси и религии в региона.

Създадените по време на проекта художествени творби – графики, фотографии и видеоматериали, се включват в изложби, представяни в България и държавите участнички.

2014

III Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“ – 2014
под патронажа на ЮНЕСКО

С изложба на млади автори завърши провелият се от 08 до 13 септември в гр. Самоков Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността”.

Официални гости на изложбата бяха г-н Владимир Георгиев – кмет на Самоков и Димитър Владимиров – главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина. Младите художници и фотографи от България, Турция, Гърция, Сърбия и Румъния се запознаха на живо с културно-историческото наследство на Самоков и дадоха израз на своите усещания чрез изкуството.

Преплитането на различните общности и религии в Самоков през вековете е сред акцентите на създадените и предоставени за изложбата творби. Сарафската къща – културна ценност с национално значение от епохата на Възраждането, отвори врати както за участниците във фестивала, така и за изложбата.

Партньори на Фонда при осъществяването на фестивала са Община Самоков, Съюза на българските художници, Професионална техническа гимназия „Никола Й. Вапцаров“, Самоков, „Директа“, Историческият музей в града, Митрополитската църква и Графичната база.

2012

II Международен младежки арт фестивал, Самоков

От 1 до 7 септември в „Сарафската къща“  в Самоков Националният дарителски фонд „13 века България“ организира второто издание на Международния младежки арт фестивал. В рамките на фестивала, в партньорство с екипа от политическия кабинет на заместник министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков, се реализират два проекта: „Река на толерантността” и Препис на „История славянобългарска“.

По проектите участваха студенти – художници, оператори и фотографи от България, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и Германия. Те посетиха митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, девическия манастир „Покров Богородичен”, Байракли джамия, Синагогата, Графичната база на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена галерия.

В рамките на Фестивала се проведе уъркшоп на тема: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”, който се ръководи от известни художници и преподаватели от различни университети. По време на уъркшопа се създадоха художествени творби, филми и фотографии. Фестивалът даде възможност на участниците да търсят алтернативен поглед към различните религии, съжителстващи на територията на Самоковския регион.

През последния ден, всички изработени по време на фестивала творби, се експонираха в изложба в „Сарафската къща“, след което се дариха на Фонда. С тях Фондът организира пътуваща изложба.

2010

I Международен младежки Арт фестивал „Река на Толерантността“, Самоков 2010

Националният дарителски фонд „13 века България” за първи път организира от 14 до 20 септември в Самоков Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността”.

Центърът на Фестивала е Сарафската къща, но по време на събитието се работи и се посещават различни обекти: Митрополитската църква, Девическият манастир, Байракли джамия, синагогата, графичната база на българските художници, регионалния исторически музей, регионалната художествена галерия.

В проекта участват двадесет и двама студенти художници и фотографи от Германия, Дания, Холандия и България. Поканени са и творци от региона, за да работят с участниците и да създадат съвместни артистични проекти.

В рамките на Международния арт фестивал е проведен и уъркшоп, реализиран от художници и преподаватели от Националната художествена академия в София и други български университети. Темата е: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”. Уъркшопът включва две части: създаване на живописни и графични произведения и на фотографии. Участниците представят творбите си пред публика с изложба на 20 септември в „Сарафската къща“.

Фестивалът се осъществява с помощта на Европейския социален фонд и оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Категория
Други проекти, Нашите Проекти