Изложба “Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност”

Фотографии и графики от IV Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“ под патронажа наЮНЕСКО в чест на 75-годишнината на световната организация и 40 години от създаването на НДФ „13 века България“

Международният младежки арт фестивал „Река на толерантността“ – проект на Национален дарителски фонд „13 века България“, събира в приобщаващи образователни инициативи преподаватели и студенти по визуални изкуства от балканските държави. В рамките му утвърдени художници и млади таланти споделят своите творчески идеи, възгледи и практики и изграждат обща визия за обединяващите ги ценности.

Фондът е реализирал успешно четири издания на фестивала – през 2010, 2012 и 2014, като последното се осъществява под патронажа на ЮНЕСКО. През 2021 НДФ „13 века България“ организира IV Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“, отново под патронажа на световната организация. Програмата, построена върху нова концепция, позволи провеждането му онлайн. В обособеното на сайта на НДФ „13 века България“ „пространство“ за свободно споделяне се срещнаха студенти и преподаватели в сферата на графиката, фотографията и дигиталните изкуства от България, Гърция, Румъния и Сърбия. Избраната тема: „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ отразява идеите, целите и задачите на Фестивала и кореспондира с основните приоритети на ЮНЕСКО. Г-н Тусан Тиендребеого, секретар на Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване на ЮНЕСКО, приветства участниците.

2022

По повод 15 април, обявен от ЮНЕСКО  за Световен ден на изкуствата, Националният дарителски фонд „13 века България“ в партньорство с Държавния културен институт към Министъра на външните работи представя в галерия „Мисията“ изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ с творби от фестивала. В нея са включени произведения на 25 автори от Националната художествена академия, София, България; Солунския университет „Аристотел“, Гърция; Националния университет по изкуствата, Букурещ, Румъния и Университета по изкуствата, Белград, Сърбия. Създадените по повод Фестивала 32 графики и фотографии са дарени на НДФ „13 века България“ и публикувани в специално издание – каталог, посветен на четвъртото издание на Фестивала.

Изложбата ще продължи до 13 май, 2022 г.

Категория
Изложби, Нашите Проекти