Именити лектори  обогатяват участниците в „Река на толерантността“

Младите художници от Балканите ще надникнат виртуално в ателиетата на НХА и в Сарафската къща в Самоков

Текст: Магдалена Гигова

Арт-фестивалът за млади художници и техните преподаватели от Балканите „Река на толерантността“  за първи път ще се проведе онлайн, поради Ковид-кризата.  Това наложи творците от Хърватска, Гърция, Турция, Сърбия и Румъния между 13 и 17 септември да „обхождат“ виртуално исторически-архитектурния паметник Сарафската къща, да посетят различни ателиета в Националната художествена академия и да се опознаят през екраните на компютрите.

 

Събитието, организирано от НДФ „13 века България“  в традиционно партньорство с ЮНЕСКО, е част от честванията по повод 40-ата годишнина на  държавната дарителска организация, които продължават през цялата 2021-а. В него ще се включи съцветие от известни лектори, които ще споделят знание и опит с младите си колеги.

 

Един от тях е професор Свилен Стефанов – художник, историк на изкуството, критик и куратор.  Изкласил е в Художествената гимназия в София и е завършил изкуствознание. По тази специалност е придобил и професорската си титла. Той е заместник-ректор на Националната художествена академия. От ателието си в емблематичната сграда той ще образова и участниците в „Река на толерантността“. Свилен Стефанов е един от основните представители на творческата група XXL.

 

Към същата група принадлежи и главният асистент д-р Иван Кюранов, ръководител на магистърската програма „Фотография“ към Националната художествена академия. След като завършва живопис в София, той специализира съвременно изкуство чрез средствата на фотографията в ателието на доц. Диего Еспозито в Академията за изящни изкуства БРЕРА в Милано.

Докторът по изкуствознание и изобразителни изкуства ще сподели виртуално майсторството си пред чуждестранните студенти.

 

Венелин Шурелов е още един от преподавателите в НХА, който ще „преподава“ онлайн. Той е доцент и доктор по изкуствознание и  изобразително изкуство. Завършил е „Сценография”. Съосновател и преподавател в магистърската програма „Дигитални изкуства”, част е от кураторския екип на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство, основател е на “SubHuman Theatre” и Арт група „Виа Понтика”.

 

Доц. Йохан Йотов преподава графика и композиция в Националната художествена академия. Той е ученик на проф. Петър Чуклев и е ярък представител на имп-арт. Дословно това означава невъзможно изкуство. В него изобразяваните обекти и пространства могат да бъдат построени върху двумерна равнина, но е невъзможно да съществуват в реалната действителност. Работите му са изпълнени в класически графични техники като литография и смесването на различни прийоми от богатия арсенал на дълбокопечатните гравюри. Точно такива техники ще научат от него, макар и виртуално, участниците в „Река на толерантността“.

 

Снежана Йовева-Димитрова разчупва мъжката хегемония сред лекторското общество на „Река на толерантността”. Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи има трайни интереси и познания. Тя е изследовател в областта на социолингвистиката и етнолингвистиката, Участва в международни интердисциплинарни проекти, насочени към изследвания на българските общности в Европа.

 

И като не може Мохамед да отиде при планината, тя идва онлайн при него. В този случай – с помощта на д-р Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия музей в Самоков. Специално за НДФ „13 века България“ и участниците в „Река на толерантността“ той ще представи историческата и култнурна история на града, който поради коронавируса те няма да успеят да посетят на живо.

 

Благодарение на филма на Цветан Игнатовски, участник в минали издания на арт-фестивала, младите художници от Хърватска, Гърция, Турция, Сърбия и Румъния ще „разгледат“ и Сарафската къща, в която в други времена щяха да рисуват и да се познават на живо.

 

Следете провеждането на фестивала във Фейсбук страницата: @riveroftolerance

Категория
Неразказани истории