Испански университет дарява книги за България чрез НДФ „13 века България“

Фондът предава всички 2 076 тома на Софийския университет за катедра „Испанска филология“

Текст: Магдалена Гигова

Мадридският университет „Комплутенсе“ дарява 2076 книги – научна, художествена и справочна литература на испански език по повод 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Националният юбилеен комитет за честването на бележитата дата в Испания предава томовете чрез акад. Емилио Саес.  През 1981 година той разчита на авторитета на Националния дарителски фонд „13 века България“, за да може четивата да стигнат до онези, на които ще са нужни и полезни.

Дарението е на стойност 5 942 лева, сума срещу която през 80-те години на ХХ век може да се купи апартамент.

Тогавашните министър на просветата проф. Александър Фол и ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски“  акад. Георги Близнаков присъстват на предаването на книгите.

На 20.01.1982 НДФ „13 века България“ като гарант за спазването на волята на дарителя, насочва  томовете към катедра „Испанска филология“ на СУ, библиотеката на Българска академия на науките и Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Мадридският университет „Комплутенсе“ е учебно заведение със забележителна история. През XIII век крал Санчо Четвърти Храбрия, владетел на Кастилия и Леон, и архиепископ Гонзало Гарсия Гудиеил основават Estudio de Escuelas Generales de Alcalá в Алкала. Първата университетска сграда е построена през 1510 г.

През тази академична година се отварят и първите департаменти по изкуства и философия, теология, право, филология и медицина.

През 1775 г. е създадена ботаническа градина към университета, а през 1790 г. – обсерваторията.

Ценните и полезни за студенти и учени четива, са истинско богатство за академичните библиотеки у нас.

Категория
Неразказани истории