И Теодора Димова подкрепи новата платформа на НДФ „13 века България“

Проектът за обществено значими инициативи ще популяризира честни каузи,  прозрачни послания,  контролирани дарения в  обществена полза с  данъчни облекчения

Текст: Магдалена Гигова

Когато запознахме носителката на наградата Роман на годината за 2020 Теодора Димова с новата инициатива на НДФ „13 века България“ за създаването на платформа, на която всеки може да предложи обществено значима кауза  и след одобрението от администратор тя да бъде огласена и подобаващо представена, писателката отговори само с една категорична дума – „Подкрепям!“.

 

После сподели своето виждане за дарителството като акт на споделяне:

 

Когато се спомене за дарителство, в съзнанието ми изниква един епизод от великолепния роман на Людмила Улицика „Казусът Кукоцки”. Главният герой, потомствен и харизматичен лекар гинеколог, е попаднал по странната прищявка на съдбата, в много високата партийна йерархия на сталинисткия режим. Получава огромна заплата. И всеки път, когато я донася вкъщи, той, жена му и тяхната домашна помощница започват да я разпределят – за закъсали роднини, за жена, останала вдовица с три деца, за портиерката, чиито мъж е тежко болен, за далечните братовчеди, за съседите. За всеки един от тях загъват парите и ги надписват, докато накрая от заплата му не остане за тях колкото за най-необходимото, колкото са дали на всички други.

 

Моето поколение не сме били учени, не сме виждали в действие такова поведение. Над дарителството дори тегнеше някаква негласна забрана, тъй като то се считаше за показен акт на материално превъзходство в общество, където всички са равни. Затова възможността за дарителство е тъй чужда на живота ни, а неговото благородство е чуждо на душите ни. Но смятам, че благородните идеи никога не се забравят, те могат да потънат за известно време, но рано или късно отново ще изплуват.

 

Особено ценна е тази идея днес, когато хората около нас изгубват работата си или са принудени от пандемичните обстоятелства да живеят с по-ниски доходи, или поради недостиг на средства търпят лишения, или просто са забравени от света и неговите девалвирани ценности. Човешкото същество е щастливо и радостно тогава, когато и другите се чувстват щастливи и радостни. А какво по-добро за теб, ако можеш да споделиш онова, което имаш, с друг, който е лишен от него. Подтикът за дарителство идва не когато имаш много, а когато усетиш какво означава да нямаш нищо, пише Теодора Димова.

 

Каква е същината на идеята на НДФ „13 века България“?

 

Да бъде създадена платформа, на която всеки може не само да предложи обществено значима кауза. Но и да подкрепи нечия друга  – с финансово или предметно дарение, да се запише като доброволец ако му е допаднала. Чл. 4 от Закона за НДФ гласи, че Фондът гарантира изпълнението на волята на дарителите. Т.е. всеки дал своята дан за която и да е инициатива може да бъде убеден, че процедурата ще бъде безукорно спазена.

 

Веруюто на бъдещата платформа е кратко:

 

– честни каузи

 

– прозрачни послания

 

– контролирани дарения

 

– обществена полза

 

– данъчни облекчения

 

На мейл info@fund13veka.bg очакваме да споделите своите идеи за бъдещата платформа или да предложите за нея име, което да бъде кратко и  разбираемо и в чужбина.

Категория
Неразказани истории