И IVб клас от СУ „Св. Иван Рилски“ получи книгата „Добри“ на български език

НДФ „13 века България“ неотдавна дари четивото на IVа клас и запозна децата с преводачката Мария Донева

На емоционална среща в СУ „Св. Иван Рилски“ представители на Националния дарителски фонд „13 века България“ и поетесата Мария Донева в началото на месец май разговаряха с ученици от четвърти клас. Поводът бе първото издание на български език на детско-юношеския роман „Добри“, от американската писателка Моника Шанън, с илюстрации на българския скулптор Атанас Качамаков, появил се у нас, благодарение на НДФ с превода на Мария Донева.

 

Донесените от изпълнителния директор на Фонда Слава Иванова и придружаващите я експерти книги се оказаха недостатъчни за всички присъстващи ученици, тъй като участието на IVб  клас бе изненадващо. Липсата бе запълнена незабавно като веднага бяха изпратени екземпляри от  четивото и за останалите деца.

 

На тържеството учениците пресъздадоха българска народна приказка и представиха любими, избрани мисли – цитати от световно известни детски книги. Изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова поздрави децата, и разказа за „Добри“, който разкрива приказния свят на българските традиции и фолклор. Тя сподели и че книгата е претърпяла 13 преиздавания в САЩ, както и че е носител на най-голямата награда за детска литература – „Нюбъри“.

 

Мария Донева по неповторим начин описа всички любопитни моменти, свързани с превода на книгата.

 

Вече и учениците от IVб ще могат да обсъждат с приятелчетата си от IVа случките от романа „Добри“.

Категория
Дарено от нас, Събития