Избрани са победителите в конкурса „Съвременна българска художествена литература без граници“ 2022

На 26 септември 2022 се състоя заседанието на журито в първото издание на конкурса „Съвременна българска художествена литература без граници“.

Журито в състав: проф. д.н. Пламен Антов, Институт за литература – БАН (председател), Милена Димитрова, главен експерт в кабинета на вицепрезидента, и Явор Койнаков, главен експерт в Държавен културен институт към министъра на външните работи, единодушно определи носителите на наградите.

В категория сборник/разкази това е „Кръстопътища и острови“, с автор Здравка Владова-Момчева от Великобритания.

Сред представените в конкурса стихосбирки носител на наградата е „На границата. Поезия в пукнатината“ от Донка Димова, Германия.

Отличените литературни произведения ще бъдат отпечатани в Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Конкурс „Съвременна българска художествена литература без граници“, 2022

Националният дарителски фонд „13 века България“ обявява конкурс на тема „Съвременна българска художествена литература без граници“. Той ще се проведе през 2022 на територията на Република България. Със свои творби в него могат да кандидатстват автори от всички общности на българи по света, които са навършили 21 години и са български граждани, постоянно пребиваващи извън територията на България или такива с доказан български произход, с адрес в чужбина. Според регламента на конкурса номинациите за литературни произведения на автори от българската  диаспора следва да бъдат направени от българските общности, културните клубове, сдруженията на автори с регистрация на територията на съответната държава. Те са в три категории: роман/новела, сборник разкази, стихосбирка. След журиране на представените проекти ще бъде излъчен по един победител във всяка една от категориите. Материалното изражение на наградата представлява отпечатването на трите отличени творби в България от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, като НДФ „13 века България“ финансово обезпечава материалите и консумативите за отпечатването на всяка една от тях в размер до 3000 лв.

 

Организатори на конкурса са Администрацията на Президента на Република България и Национален дарителски фонд „13 века България“.

Целите на конкурса са да подкрепи творчеството на български език без географски ограничения, да подпомогне отпечатването на отличените от компетентно жури стихове и белетристика, да популяризира литературните произведения на българската диаспора в България и сред българите по света, да съдейства за запазването на българската книжовност, традиции, култура и език.

 

 

Категория
Награди, Награди и конкурси, Нашите Проекти