Къщата на проф. Васил Геров – убежище на духа

Текст: Магдалена Гигова

Снимки: Цветан Игнатовски

Който е минавал през площад „Проф. Васил Геров“ в долната част на Лозенец неизбежно се е заглеждал в гиздавата къща, седалище на НДФ „13 века България“. Не защото е помпозна, а понеже от нея струи възрожденска атмосфера.

 

В миналото издание на „Неразказани истории“ на сайта на Фонда проф. Валентин Обретенов, студент от последния випуск на Водния цар, както са наричали създателят на хидроинженерната катедра в Техническия университет, разкри подробности от удивителния живот на своя преподавател.

https://fund13veka.bg/portfolio_page/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb-%d0%bf%d0%b5%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d1%80/?fbclid=IwAR09rA2uscArp00bs3WZtPvm1y9D00k5m8wI6UnwZDxIkBxdshiAICtj8AA

 

Днес ще ви разходим из дома на проф. Васил Геров, попил духа на енциклопедичния му ум и неутолимата жажда за знания и култура.  С призванието си да подкрепя българщината и изкуството, НДФ „13 века България“ е естествен продължител на неговото дело. Ненапразно последната воля на учения е била къщата да стане притежание на благотворителната организация.

 

В триетажния дом в хармония съжителстват детайли, характерни за българския  възрожденски градеж и елементи от западната архитектура, без да звучат еклектично. Първият етаж е облицован с камък по нашенски, а френските прозорци добавят щипка шик.

 

В малкия, но творчески замислен двор, гостите посреща кичестата асма, посадена от професора. Чемширите намигат закачливо сред алеите. От френските прозорци се влиза направо в изложбената зала „Проф. Васил Геров“, където все още стои роялът „Блютнер“, на който инженерът-полиглот свирел на импровизираните концерти със свои колеги от университета.  Надарен меломан, ученият паралелно с изучаването на водните турбини, се записал и на курс по флейта в Нанси, а когато се върнал в София се усъвършенствал в Консерваторията.

 

Марката „Блютнер“ е  една от най-известните германски фирми, създаващи рояли, основана през 1853 в Лайпциг. Те са известни с уникалното си звучене. До средата на 20-ти век клавишите им били изработвани от слонова кост.

 

Фактът, че владеел шест езика – френски, немски, английски, румънски, турски и руски,  помогнал на преподавателя да напредне в науката, ползвайки чуждестранни източници. Същевременно той превел и „създал“ на български основополагащи термини в хидроинженерството.

 

В зала „Проф. Васил Геров“ НДФ „13 века България“ прави изложби от произведения на изкуството или ценни документални снимки и организира културни събития и концерти.

 

Когато работел на строежите в Турция, търсейки препитание по време на световната икономическа криза, проф. Геров усвоил тънкостите на градежа и сам проектирал не само дома си, ами и единствената в Европа за времето си лаборатория, наричана „Водното царство“.

 

В Турция инженерът се специализира и в зидането на кахлени камини. Според свидетелствата на своя приятел проф. Саздов,  той сам е сътворил и печката, която отоплява дома му от втория етаж.

 

Кахлените печки са често срещани в домовете отпреди Втората световна война. Те имат масивна конструкция от плътни тухли. По традиция са облицовани с ефектно оформени, изпечени керамични тела с глазирана декоративна повърхност. Често закръглянията са специално профилирани, така всяка една печка е уникат. Някои от тях имат и място за сядане.

 

В къщата на проф. Васил Геров до днес се пазят оригиналните полилеи, избирани лично от стопанина. Моделите им са сред най-популярните и модерни в средата на 20 ти век и са много интересни за посетителите. Наричат се полиедри (името идва от гръцката дума polyhedron – термин, който отбелязва, че триизмерната форма може да има неопределен брой страни). Този нов вид осветително тяло е създаден от Венини, известен дизйнер и собственик на фирма за муранско стъкло, през 50-те и 60-те години на 20-ти век, и е негова запазена марка.

 

Картини, дарения за НДФ „13 века България“ от различни именити творци, допълват атмосферата на изключителния дом. За автора на една от картините – българин със световно признание и невероятна съдба, също можете да прочетете в „Неразказани истории“

https://fund13veka.bg/portfolio_page/%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%85/?fbclid=IwAR1M5qw8ZaFhYDAPeb29avkMWJqoaOQxAGupfa8iVXquuWiEq6nBv9Z67No

 

 

 

Категория
Неразказани истории