Млади художници и преподаватели от Балканите ще плуват в „Река на толерантността“ онлайн

НДФ „13 века България“ за четвърти път организира арт-фестивала под патронажа на ЮНЕСКО, но за първи път – виртуално

Текст: Магдалена Гигова

За първи път арт-фестивалът за млади художници и техните преподаватели от Балканите „Река на толерантността“ ще се проведе онлайн. Събитието, организирано от НДФ „13 века България“ в традиционно партньорство с ЮНЕСКО, е част от честванията по повод 40-ата годишнина на държавната дарителска организация, които продължават през цялата 2021-а.

За съжаление, опасността от четвърта Ковид-вълна осуети плановете за колоритен фест на живо в Сарафската къща в Самоков. Там при предишните издания на арт-проявата преподаватели и студенти, в нетрадиционни форми на обучение, са имали възможност да споделят опит, да творят, да разгърнат талант и не на последно място да се запознаят с българското художествено наследство. Защото Самоков е една от люлките на възрожденската култура. От верската хармония в този град тръгва и идеята фестивалът да бъде наречен „Река на толерантността“.

Тази година срещите на младите творци от България, Хърватска, Гърция, Турция, Сърбия и Румъния и ще бъдат онлайн, но те ще имат възможност не само да обменят идеи и предизвикателства, ами да разгледат виртуално исторически-архитектурния паметник Сарафската къща, да посетят различни ателиета в Националната художествена академия и да се опознаят.

„Историята на арт-фестивала „Река на толерантността“ е доказателство доколко българската духовност е била винаги толерантна към различните религии и етноси“ казва изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ г-жа Слава Иванова. – В Самоков, както и в София, и на други места – джамията, църквата и синагогата съжителстват една до друга в едно много малко пространство. Освен това са строени от едни и същи майстори, изписвани са по един и същи тертип (ако ползваме възрожденската терминология).

Когато младите хора попаднат в тази атмосфера, няма как да не потърсят съвременните измерения на тази духовност. И това се отразява в техните произведения. Доказателство е колекцията от творби на студенти от Балканите, която Фондът притежава от първите три издания. Надявам се  четвъртото, което предстои, да бъде следваща стъпка напред в развитието на фестивала“, изпълнена е с оптимизъм Слава Иванова.

 

Първото издание на арт-срещата е през 2010 година. Тогава се създава традицията домакин да е Сарафската къща – архитектурно бижу, обвито с воала на завладяваща родова история.

 

Проектът „Река на толерантността“ среща млади и съзидателни хора от различни етноси и религии. Фотографи, художници и оператори от държави на Балканите се опознават, учат се един от друг и от поканените именити преподаватели, творят заедно и си отправят предизвикателства за таланта и ума.

 

Неформалното образование и общуване доказано окрилява талантите.

 

По време на четвъртото издание на фестивала (13 – 17 септември 2021), макар и онлайн, те заедно ще създават изкуство, като по-младите ще имат възможност „да си откраднат“ от уменията и знанията на по-опитните.

 

Вижте видеото на Цветан Игнатовски с творби от трите издания на „Река на толерантността“ в зала „Проф. Васил Геров“, представени от д-р Мила Старейшинска.

Категория
Неразказани истории