Млади художници и преподаватели от Балканите ще плуват в „Река на толерантността“ онлайн

НДФ „13 века България“ за четвърти път организира арт-фестивала под патронажа на ЮНЕСКО, но за първи път – виртуално

Текст: Магдалена Гигова

За първи път арт-фестивалът за млади художници и техните преподаватели от Балканите „Река на толерантността“  ще се проведе онлайн. Събитието, организирано от НДФ „13 века България“  в традиционно партньорство с ЮНЕСКО, е част от честванията по повод 40-ата годишнина на  държавната дарителска организация, които продължават през цялата 2021-а.

 

За съжаление, опасността от четвърта Ковид-вълна  осуети плановете за колоритен фест на живо в Сарафската къща в Самоков. Там при предишните издания на арт-проявата преподаватели, и студенти, в нетрадиционни форми на обучение, са имали възможност да споделят опит, да творят, да разгърнат талант и не на последно място да се запознаят с българското художествено наследство. Защото Самоков е една от люлките на възрожденската култура. От верската хармония в този град тръгва и идеята фестивалът да бъде наречен „Река на толерантността“.

 

Тази година срещите на младите творци от Хърватска, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния ще бъдат онлайн, но те ще имат възможност не само да обменят идеи и предизвикателства, ами да разгледат виртуално исторически-архитектурния паметник Сарафската къща, да посетят различни ателиета в Националната художествена академия и да се опознаят.

 

„Историята на арт-фестивала „Река на толерантността“ е доказателство доколко българската духовност е била винаги толерантна към различните религии и етноси“ казва изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ г-жа Слава Иванова. – В Самоков, както и в София, и на други места – джамията, църквата и синагогата съжителстват  една до друга в едно много малко пространство. Освен това са строени от едни и същи майстори, изписвани са по един и същи тертип (ако ползваме възрожденската терминология).

 

Когато младите хора попаднат в тази атмосфера, няма как да не потърсят съвременните измерения на тази духовност. И това се отразява в техните произведения. Доказателство е колекцията от творби на студенти от Балканите, която Фондът притежава от първите три издания. Надявам се  четвъртото, което предстои, да бъде следваща стъпка напред в развитието на фестивала“, изпълнена е с оптимизъм Слава Иванова.

 

Първото издание на арт-срещата е през 2010 година.  Тогава се създава традицията домакин да е Сарафската къща – архитектурно бижу, обвито с воала на завладяваща родова история.

 

Проектът „Река на толерантността“ среща млади и съзидателни хора от различни етноси и религии. Фотографи, художници и оператори от държави на Балканите се опознават, учат се един от друг и от поканените именити преподаватели, творят заедно и си отправят предизвикателства за таланта и ума.

 

Неформалното образование и общуване доказано окрилява талантите.

 

По време на четвъртото издание на фестивала (11 – 13 септември 2021), макар и онлайн,  те заедно ще създават изкуство, като по-младите ще имат възможност „да си откраднат“ от уменията и знанията на по-опитните.

 

Вижте видеото на Цветан Игнатовски с творби от трите издания на „Река на толерантността“ в зала „Проф. Васил Геров“, представени от Мила Старейшинска.

https://youtu.be/C3459qu1ROw

Категория
Неразказани истории