Млади художници претворяват Глаголицата в изложбата „Духът на букви и знаци“

НДФ „13 века България“ представя произведенията на учениците от   Национална гимназия за приложни изкуства „Трeвненска школа” в зала „Проф. Васил Геров“                                                      

текст: Магдалена Гигова

видео: Цветан Игнатовски

В разгара на лятото НДФ „13 века България“ припомня творческия импулс за съвременен и художествен прочит на Глаголицата. В зала „Проф. Васил Геров“ експертът по програми и проекти Мила Старейшинска подреди част от произведенията на учениците от   Национална гимназия за приложни изкуства „Трeвненска школа”, град Трявна. А Цветан Игнатовски засне кратко филмче, което можете да видите.

Изложбата „Духът на букви и знаци” е резултат от конкурса,  обявен от Фонда за създаване на дигитални художествени проекти, подходящи за принт или печат в областта на приложните изкуства и дизайн: компютърна графика, дърворезба, интериорен дизайн, миниатюра, дигитална фотография, колаж и др. –  интерпретация на първата българска азбука, Глаголицата. Тя е създадена през 862 г. от Константин-Кирил Философ и брат му Методий за превод на  църковна литература на български език. Според други източници Константин Философ е започнал работа над азбуката още при първото си пребиваване в манастира на планината Олимп около 855 г. Глаголицата е може би единствената азбука в света, чиито автор е безспорен и известен и това е част от нейната уникалност.

Поводът за конкурса, организиран от НДФ „13 века България“, е 1150-ата годишнина от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий и популяризирането на това безценно духовно наследство у нас и по света.

След приключването на творческата надпревара, изложбата с творби на младите художници е показвана в галерия „Гъбенски“ в Трявна, на Перперикон, в Благоевград, Самоков, София и в Българския културен институт в Лондон.

 

Отличените в конкурса:

 

I-ва  награда :  Деница Павлова

II-ра награда:   Емилия Василева

III-та награда:  Габриела Цвяткова

 

Пълен списък на участниците в изложбата „ Духът на букви и знаци”

 1. Богомила Богомилова
 2. Деница Павлова
 3. Денислав Денев
 4. Десислава Бонева
 5. Дона Георгиева
 6. Елена Караиванова
 7. Емилия Василева
 8. Габриела Цвяткова
 9. Георги Иванов
 10. Христина Цанкова
 11. Християн Христов
 12. Илиян Станчев
 13. Ива Донкова
 14. Иван Ганев
 15. Калоян Минчев
 16. Красимир Петков
 17. Кристина Петкова
 18. Кристиян Манастирски
 19. Маринела Милчева
 20. Мартина Росенова
 21. Мирела Петрова
 22. Николета Тодорова
 23. Симона Николаева
 24. Симона Стефанова
 25. Станислава Ляскова
 26. Цветомир Иванов
 27. Валентин Нанков
 28. Ванина Табакова
 29. Васил Чифликов
 30. Василена Димитрова
 31. Йордан Русев
 32. Здравко Бенев
Категория
Неразказани истории