Монографията „Визуалният език на Румен Скорчев“ излиза с подкрепата на НДФ „13 века България“

В галерия „Академия“ откриват юбилейната изложба „90 години от рождението на Румен Скорчев“

По повод юбилейната изложба „90 години от рождението на Румен Скорчев“, която се открива на 20 септември в галерия „Академия“ на НХА, излиза монографията „Визуалният език на Румен Скорчев“ с автор Сузана Николова.  За реализирането на изданието съществен принос има Националният дарителски фонд „13 века България“.

 

Останалите спомоществователи са „Стови 1“ ЕООД  и НХА (Програмата за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2022).

 

Експозицията ще представи живопис, графика, илюстрации и рисунки, обхващащи целия творчески път на художника. А той е забележителен!

 

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 в Търговище. През 1964 завършва специалност „Илюстрация“ в Художествената академия при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 ръководи ателие в специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в НХА. От 2009 е действителен член на Бългаската академия на науките.

Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги по произведения на Пушкин, Яворов, Лорка, Омар Хайям, Петрарка, Бодлер. Няколко поколения деца са израснали с илюстрациите му в книгите на Братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников.

 

Най-значимите му постижения в тази сфера са представени в изложбата, чиито куратор е авторът на монографията Сузана Николова.

 

В експозицията са включени живописният цикъл „Закуска на тревата“, илюстрации към „Рубайят“ от Омар Хайям, „Приказки“ на Братя Грим, албум с авторска поезия и рисунки на Румен Скорчев.

 

Акад. Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Национална галерия, София, Софийска градска художествена галерия, Глерия Уфици, Флоренция (Италия), Галерия Албертина, Виена (Австрия), Музей „Виктория и Алберт“, Лондон (Англия), Национална галерия, Вашингтон (САЩ), Национална библиотека на Франция, Париж, Музей за изобразително изкуство, Кюрасао (Холандски Антили).

 

На 6 септември 2015 в София художникът си отива от живота.

Категория
Външни проекти, Събития