„Морски карикатури“

С „Морски карикатури“ Музеят на хумора и сатирата гостува за първи път в галерия „Гъбенски”, регионален център на НДФ „13 века България“ в Трявна. Експозицията от 28 карикатури е подбрана от богатата музейна колекция и представя 25 творци от 18 държави. Всеки един от тях има свой поглед към темата „море”, не просто подхожда с чувство за хумор, но и изненадва с неочаквана или любопитна гледна точка.

 

За един морето е безгрижна лятна ваканция, за друг – трудов делник. Но зад личното има и друго, често видимо или доловимо само от сетивата на творец, при това с изявено чувство за хумор. Андрей Рижов (Русия) ни разсмива с писмото в изхвърлената от вълните бутилка. В изложбата има риби протестъри (Сава Бабич, Сърбия).  Лодката усмивка е устойчива пред морските стихии (И. Лукянченко, Украйна). Не най-голямата риба в състезанието на рибарите носи престижно място, а, обратно – най-малката, но пък с корона (Агрис Лиепинш, Латвия). Творбата на Махмут Акгюн (Турция) ни подсеща за приказката „Дядо вади ряпа” – дядо, баба и внуче ловят три риби, напомнящи семейство. Ще ни разсмеят корабокрушенците, щастливо открили остров с много бира, които не забелязват съседния с корабокрушенки (Валерий Чмирьов, Украйна). Дейвид Фолоуз (Великобритания) ни пренася далече на север, където насядалите под слънчев чадър си пийват охладено питие. В изложбата има и пренаселен остров, пълен с чудатости (Иржи Ванек, Чехия), и корабокрушенец, за когото ТВ предаването е по-увлекателно, въпреки застрашителната стихия наоколо (Райнер Освалд, Германия). Виждаме самотен рибар, който лови сигурно последната жива рибка, преди вълната от чужди тела да го помете (Джитет Кустана, Индонезия). В „морето” има и Ноев ковчег, различен от библейския (Гергей Бача, Унгария). Илия Липавцов (България) е избрал да ни пренесе „По житейските вълни”, за да ни покаже каква ще е съдбата на детето на разведени родители.

 

„Морски карикатури“ няма за цел за изчерпи цялата палитра от емоции, които навява морето. Но ще разнообрази дните ни и ще ни подсети, че можем да посетим Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Изложбата може да бъде видяна до 19 август 2021.

Категория
Галерия Гъбенски, Събития