Мултимедиен проект на НДФ „13 века България“ в изложбата „Войната! И подлуде светът…“

Посетителите в Софийската градска художествена галерия могат да видят  „Владимир Димитров – Майстора. Светлина и дух“ заедно с рисунките на художника

Изложбата „Войната! И подлуде светът…“ в Софийската градска художествена галерия е посветена на  110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров –Майстора. Художникът заминава като доброволец на фронта и отразява военните действия, следвайки Седма пехотна рилска дивизия. Майсторът създава несметно количество рисунки с молив или туш, акварели и маслени платна – изстрадани образи на герои, учудили света с храброст, стоицизъм и вяра.

 

Мултимедията „Владимир Димитров – Майстора. Светлина и дух“, създаден от доц. д-р Венелин Шурелов по поръчка на Националния дарителски фонд „13 века България“ е естествено продължение на историята за живота на големия художник и е логична част от изложбата.

 

Проектът  е изграден на базата на 4 модула. Първият показва авторски и документални кадри от кинофилми за Майстора. Вторият включва архивни кадри от войните, в които е участвал зографа като военен художник. Третият обхваща голяма част от негови творби, нарисувани с моливи, акварели и други техники. В четвъртия модул зрителите виждат популярните мадони, плодове, девойки, семейства….

 

Ако нямате възможност да посетите изложбата, която ще бъде в СГХГ до края на май, вижте мултимедийния проект на НДФ „13 века България тук

 

https://youtu.be/7snUqzgrX0Y

Категория
Събития